• пн. апр. 22nd, 2024

Какво означава, ако имате ивици по ноктите?

Bychaspic

апр. 11, 2021

Вертикални или хоризонтални бразди по ноктите подсказват за здравословни проблеми

Ноктите са една доста нестабилна част от тялото. Въпреки че по природа са твърди заради факта, че са изградени от кератин, те могат да бъдат много податливи на проблеми в тялото, което ги прави доста изменчиви. Ако нещо със здравето или вътрешното ви състояние не е наред, това веднага се проявява върху ноктите. Те променят текстурата и вида си. Може да се появят различни изменения, като едни от най-често срещаните са хоризонталните, вертикалните ивици или бразди. Те са изпъкнали, неравни и грапави.

Какво означават вертикалните ивици по ноктите?

Линиите или браздите, които преминават от дъното на нокътя и продължават до върха му, обикновено означават, че нокътят ви просто старее по-ускорено. Състоянието се среща при много възрастни хора.

Ноктите са изградени предимно от кератин, който представлява протеин, намиращ се в косата, кожата и ноктите. Затова, когато кожата и косата започнат да стават сухи по някаква причина, особено с възрастта, ноктите също се променят. Кожата, косата, ноктите стават по-груби с времето, тъй като цялото тяло задържа влагата все по-трудно с възрастта.

Други промени в ноктите

Ако забележите други промени в ноктите, като цепене, лющене, промяна в цвета им, тогава е най-добре да се консултирате с лекар дерматолог, пише thehealthy.com. Възможно е тези промени да се дължат на здравословно състояние или заболяване, сред които артрит, анемия, сърдечносъдови проблеми, инфекции, сочат данни от изследване, публикувано в Indian Dermatology Online Journal, предава Az-jenata.bg.

На какво се дължат хоризонталните линии по ноктите?

Хоризонталните линии по ноктите са доста по-рядко срещани. Те биха могли да подсказват заболяване, а може и да са чисто и просто резултат от натиск или удар. Този тип линии възникват при временно спиране на растежа на ноктите на мястото, където нокътят е бил наранен. Най-често се дължат на травма, която може да е директно върху нокътя или да е върху пръста.

Заболявания като екзема, псориазис, инфекции по ноктите, също могат да причинят хоризонтални линии и бразди. При тях обикновено има и зачервяване на кожата около ноктите.

Ако забележите каквито и да е промени в ноктите си, винаги се консултирайте с лекар. Това е най-разумното решение, за да отхвърлите възможни здравословни проблеми.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *