• ср. май 18th, 2022

Кандидат за депутат е сред задържаните от престъпната група за купуване на гласове

Bychaspic

апр. 14, 2021

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Сред задържаните има и кандидат за народен представител от партия, която не е преминала бариерата от 4% за влизане в парламента. Той вече е със свален имунитет и е в ареста, предаде БНТ.

С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Групата е използвала пълната палитра от схемите за изборна търговия. По делото са събрани голям обем от доказателства. Всички участници от групата са задържани, като присъдите им са потвърдени на две инстанции. За задържане на групата е съдействал свидетел, който е под защита“, заяви тя.

„Бяха установени групи, които се занимаваха с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите търсеха различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция“, поясни Милева.

По думите ѝ участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили.

В Софийска градска прокуратура се водят производства по 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи Илиана Кирилова – административен ръководител на СГП.

„Говорим за пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама са задържани с прокурорско постановление до 72 часа. Един е с мярка подписка, а останалите са с мерки „задържане под стража“, потвърдени на втора инстанция“, уточни тя.

Групата е действала от 6 февруари до датата за провеждане на изборите – 4 април. Действала е на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална. Установено е, че лидерът на група е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия.

„Той е поддържал връзка с лидер на политическа партия през мобилен телефон. Събрани са безспорни доказателства за конспиративната дейност“, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Антоанета Панчева.

По случая са иззети мобилни телефони, компютри и списъци. Извършват се експертизи.

Участниците са три лица. Единият е с имунитет към момента на извършване на деянието, кандидат за народен представител. Другото лице е бивш кандидат за евродепутат, бивш кандидат за кмет на община и настоящ общински съветник в същата. Третият е със силно влияние сред ромското население.

„В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а на други – 35“, посочи Сийка Милева относно схемата за купуване на гласове: „На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.