• ср. май 18th, 2022

Киев: Над 1000 украински военни, включително стотици ранени, се намират все още в „Азовстал“

Bychaspic

май 10, 2022

Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират все още в обсадения от руските войски стоманодобивен завод „Азовстал“ в украинския град Мариупол, според украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес и БТА.

След евакуацията на всички цивилни през миналата седмица, осъществена с помощта на ООН, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни. Стотици от тях са ранени, някои от тях – тежко и имат нужда от спешна евакуация, добави тя. „Ситуацията се влошава всеки ден“ в „Азовстал“, подчерта вицепремиерката.

Верешчук опроверга информацията на двама регионални представители, според която в завода все още има цивилни.

„Това не е вярно“, подчерта тя, като посочи, че ръководителят на полка „Азов“, укрепил се в подземния комплекс, е заявил, че „в „Азовстал“ не е останал нито един цивилен, нито една жена, дете или възрастен човек“.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отказа да заяви, че е „100% сигурен“, че всички цивилни са били евакуирани. Той подчерта, че това не подлежи на проверка, докато не бъде постигнато трайно прекратяване на огъня.

„Ситуацията беше и остава много трудна“, добави той на пресконференция, като съобщи, че след края на евакуацията в „Азовстал“ отново се водят тежки боеве.

Украинските власти работят по възможността за евакуация на ранените войници, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надява да получи помощта на международни организации и Турция, заяви още Верешчук.

„Медицинският персонал иска да се евакуира с ранените, защото трябва да ги придружава“ в случай на отварянето на хуманитарен коридор, добави вицепремиерката. Според нея подобна операция може да продължи поне седмица.

Турция „наистина има желание да помогне“, и Анкара работи в тясно сътрудничество с Киев, заяви Верешчук. Бойците от „Азовстал“ поискаха неведнъж помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според вицепремиерката евакуацията може да се проведе с турски кораб, разполагащ с военна болница.

Москва нееднократно заяви по повод евакуацията на укрепилите се в завода украински военни формирования, че единственият начин това да се случи, е да се предадат без никакви допълнителни условия.

Мждувременно от полка „Азов“ обявиха, че са възстановили връзката с полевата си болница.

Зам.-командирът на полка „Азов“ Святослав Паламар заяви, че точният брой на останалите в подземията на „Азовстал“ бойци не е известно.

„Няма да уточнявам броя на загиналите. Повярвайте, става въпрос за стотици украински военни. Ранените са около 600 души, но те се увеличават постоянно. Необходимо е прекратяване на огъня и от двете страни“, разказа той.

„Наши бойци загиват всеки ден от тежки наранявания. Нямаме достатъчно антибиотиц, превързочни материали, свеж въздух. Ситуацията просто е катастрофална“, изтъкна Пономар.

Той за пореден път подчерта, че ранените трябва да бъдат евакуирани, както е според Женевските конвенции.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.