• чт. ян. 20th, 2022

Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство с РСМ

Bychaspic

ян. 15, 2022
Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство с РСМ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Министър-председателят на Кирил Петков направи изявление по повод 30-тата годишнина от признаването независимостта на тогавашната Република Македония.

Изявлението на премиера беше публикувано в официалната Фейсбук страница на Министерския съвет:

„Днес се навършват 30 години от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави. Днес ние сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече.“, пише Петков.

Още по темата

15 яну 2022 16:15

244

10 яну 2022 19:57

250

Днес кандидатът за премиер на РСМ Димитър Ковачевски заяви пред парламента, че разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

В началото на седмицата след КСНС посветен на евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония и Албания президентът Румен Радев заяви, че даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Днес бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта – Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.


 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.