• нд. юли 21st, 2024

Китай понижи лихвата за втори път тази година в опит да подкрепи имотния сектор

Bychaspic

май 20, 2022
Китай понижи лихвата за втори път тази година в опит да подкрепи имотния сектор

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската народна банка понижи лихвата за ипотеки за втори път тази година в опит да съживи имотния сектор в страната и да подпомогне икономическото възстановяване, пише CNBC.

Още по темата

Петгодишната основна лихва – използвана от банките за определяне цената на ипотеките – бе понижена с 15 базисни пункта до 4,45%, като това бе най-голямото намаление, откакто Китай преработи механизма през 2019 г. Едногодишният лихвен процент – използан за останалите типове заеми – бе оставен без промяна на ниво от 3,70%.

Много икономисти от частния сектор очакват китайската икономика да се свие на годишна база през текущото тримесечие въпреки отчетения ръст в началото на годината от 4,8 на сто.

Показателите за кредитирането, промишленото производство и продажбите на дребно показаха, че противоепидемичните мерки са нанесли силен удар върху икономиката на азиатската страна.

Имотният и свързаните с него сектори допринасят с над една четвърт за китайската икономика, докато в момента той е сред основните фактори, които я забавят.

Петъчното решение за понижение предполага, че „китайският икономически растеж е изправен пред нарастващо съпротивление тази година“, каза Марко Сън, главен анализатор на финансовите пазари в MUFG Bank.

Още по темата

„Понижението на лихвата бе опит да се ускори възстановяването на сектора на недвижими имоти“, обясни експертът, като добави, че централната банка не е понижила едногодишната лихва поради скорошните ликвидни условия в банковата система, които възпираха регулатора от последващи промени в посока надолу.

18 от 28 трейдъри и анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха лихвено понижение, като 12 от тях са очаквали спад на показателите от 5 базисни пункта.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *