• пн. окт. 18th, 2021

Кметът на Видин със свалена подкрепа от СДС

Bychaspic

окт. 1, 2021

Кметът на Видин Цветан Ценков е със свалена подкрепа от СДС. Причината – влизането му в инициативния комитен на Румен Радев и Илияна Йотова.

Според партията Цонков е преминал разделителнмата линия. Недоволство от действията му изразили и коалиционните партньори от ГЕРБ.

Той е кмет на Видин от 2019 година, когато спечели изборите като кандидат, подкрепен от СДС, а по-късно и от ГЕРБ. Преди дни обаче кметът се включи в ИК, който издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за президентския вот.

„Президентът Радев, който аз подкрепям в ИК за преизбирането му показа доста сериозно битката за държавността му в България, защото смятам, че тези избори за битка за държавност. Аз като човек и кмет имам собствено волеизявление, аз съм свободен и демократичен човек“, каза той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Номинираната за вицепрезидент Илияна Йотова също коментира казуса.

Подкрепата за президента Радев обаче предизвика остра реакция от СДС и партията свали доверието си от Ценков като кмет на Видин.

„Това да се дават обяснения, че няма ляво и дясно е неприемливо. Ние като дясна формация не можем да допуснем наш представител или подкрепен от нас било то и кмета на Видин да подкрепи основният ни опонент… и като президент, разбира се“, посочи Румен Христов от СДС.

Още по темата

27 сеп 2021 19:45

104

„Много жалко за СДС. Не за мен, защото аз съм избран… това ли е българската демокрация… това ли е либералният модел.. Разбира се, че съм не учуден, а просто дълбоко изненадан, защото аз по никакъв начин на дясномислещ човек не съм предал нито СДС, нито каквото и да било“, допълни Ценков.

А пред партията кметът на Видин заявил, че решението му е с цел да се подобри имиджа на града. Недоволство изразили и от ГЕРБ

„Разбира се, че и те не са доволни, но тези разделителни линии не трябва да бъдат прекрачвани“, добави още Христов.

Макар и без подкрепа кметът на Видин остава на поста си.   

„Вашата оставка стои ли на дневен ред в този случай? Не, аз съм избран от хората не да си давам оставката, а да се боря за Северозапада“, подчерта градоначалникът.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.