• вт. юни 25th, 2024

Кои са най-добрите модели летни гуми 205/55/R16?

Bychaspic

май 29, 2024

Летният сезон стартира от април месец за шофьорите, тъй като тогава те започват да търсят качествени летни гуми на добра цена. Разбира се, гумите трябва да включват някои качества като издръжливост, горивна ефективност и производителност.

За всеки водач обаче тези характеристики са с различна важност – за някои е от най-голямо значение доброто сцепление на мокра настилка, а за други е издръжливостта. Причините за това са много – от различен стил на шофиране до вид терен, по който се движи колата всекидневно.

В следващите редове ще си поговорим за най-добрите модели гуми 205/55 R16, които са и най-често избираният размер от българските шофьори. Продължете да четете, за да разберете кои отговарят на вашия стандарт.

Tigar High Performance 205/55 R16

Летните гуми трябва да са на добра цена, да осигуряват висока производителност, тишина при движение, горивна ефективност и да са с добра издръжливост. В повечето случаи едно или две от тези предимства са по-подчертани от другите. Ако за вас цената и производителността са приоритет, препоръчваме ви летни гуми Tigar High Performance 205/55 R16.

Тези гуми имат оптимизиран протектор и повишена твърдост на блоковете, така че да осигуряват отлично шофиране на сухи и мокри пътища. Те разполагат и с асиметрична шарка, която се среща при двойно по-скъпите гуми Michelin Pilot Sport, грижеща се за отличното сцепление.

Въпреки достъпната си цена, тези гуми отбелязват висок резултат при тестове за сцепление на суха настилка и комфорт при управление. На мокри пътища резултатът не е толкова висок, но е също задоволителен.

Възможно е и да загубят част от положителните си характеристики след над 20 000 изминати километра. Повечето шофьори са на мнение, че дотогава до голяма степен са оправдали повече от изгодната си цена.

Hankook Ventus Prime 4 205/55 R16

Трябва да се отбележи, че гумите Hankook Ventus Prime 4 са наследник на гумите Ventus Prime 3 – най-продаваният модел на производителя в Европа. Те показват завиден резултат за перфектно управление при суха или мокра настилка, както и изключително къс спирачен път. Освен това гумите Hankook са известни със своята издръжливост, тъй като разполагат със специални блокове, които намаляват съпротивлението при търкаляне.

Въпреки това гумите не са толкова устойчиви на аквапланинг, но предвид цената, качеството и останалите характеристики, това без съмнение са едни от най-добрите летни гуми 205/55 R16.

Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/55 R16

Както останалите модели, така и гумите Goodyear EfficientGrip Performance 2 показват отлични характеристики при шофиране на сухи и мокри пътища. Това, което ги отличава, е тяхната изключителна издръжливост. Независимо от по-високата си цена, тези гуми до голяма степен оправдават инвестицията за тях.

Гумите Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/55 R16 нямат големи недостатъци. Основното е, че осигуряват по-ниско ниво на комфорт и малко по-висок шум, независимо от SoundComfort технологията.

Шофьорите обаче споделят, че тези гуми издържат до 20% по-дълго в сравнение със следващите най-издръжливи гуми Michelin Primacy 4 и до 50% по-дълго в сравнение с други гуми на пазара. Всичко това е доказано и от множество тестове.

Въпреки че като чуете “20% по-дълъг живот на гумите”, това не звучи като кой знае какво, то всъщност означава и по-ниска цена. Тези 20% отлагат смяната на гумите с цял един сезон. Това достатъчно добра причина ли е да ги изберете? Според нас – да.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *