• ср. май 29th, 2024

Консултант: Нека инвестициите не се разбират като купуване на недвижим имот

Bychaspic

апр. 26, 2022

Каква е културата на инвестиране на българите и могат ли те да държат парите си будни? Темата коментира пред Bulgaria ON AIR финансовият консултант д-р Пламен Иванов, който посочи, че инвестициите не бива да се разбират като купуване на недвижим имот.

Още по темата

„Инвестицията може да е със съвсем по-малка сума – с 5-10 хил. лева може да се купят акции или облигации със съвсем нормална годишна доходност. Никой не гони над 100-200 хил. лева обороти, за да има някакъв доход“, коментира Иванов. 

Той предупреди, че има рискове при инвестициите в недвижими имоти и посочи като причина за това условията на затруднени доставки, заради които може да се отложи завършването на строежа или той да не може да се финализира.

„Цените са на евентуален връх в момента. Част от манталитета на българина е да притежава имота, в който живее, и парите му да са в банката. Нужно е за икономиката тези пари да са живи“, съветва Иванов. „Голям процент от годишния вътрешен продукт стои по банките. В банките тези пари не са изядени от инфлацията, но не носят никаква доходност.“ За пример той даде доходността в държавни ценни книжа, която е около 2,5% на година.

Консултантът напомни, че при инвестирането винаги има риск и предупреди да се внимава за нелицензирани посредници, които продават финансови инструменти.

Още по темата

„Инвестиционните посредници в България са в списък. Те предлагат инвестиции не само в български инструменти, но и в широка гама от европейски и дори американски фондове. Можете да инвестирате дори в Twitter. Има много компании, които се листват на БФБ. Когато има търсене, и предлагането се увеличава – основните инвеститори са млади хора, които успяват да реализират доходност през различни платформи“, посочи финансовият консултант.

По думите му в България голямата пречка пред инвеститорите е огромната бюрокрация, като спънките могат да продължат до три години заради политическата ситуация и нестабилност.

Според него част от европарите по Плана за възстановяване и устойчивост ще изчезне, но все пак в икономиката ни ще влезе огромна сума, а бизнесът ще потръгне за добре позиционирани компании, които ще изберат да се листнат на борсата.

Кои са консервативните инструменти, в които може да се влагат свободните пари? Защитени ли са инвеститорите от законодателството? Как се привличат чуждестранни инвеститори?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *