• пн. апр. 22nd, 2024

Корнелия Нинова: Не преговаряме с ГЕРБ за правителство, нито с ДПС за президент

Bychaspic

апр. 15, 2021

От нас се изисква не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание, предаде Агенция „Фокус“.

„Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години. Намираме се в необичайна ситуация – ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и политическа такава. От нас се изисква разум и отговорност, не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения.

„За нас, парламентарната група на „БСП за България“, задачата е може би най-лесна – ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим. Към настоящия момент бих я очертала в пет направления: първо – за България, второ за здравната и икономическата, и социалната криза, трето за парламентаризма, четвърто за правителството и изпълнителната власт и пето за властта и задкулисието“, заяви Нинова.

„Уважаеми български граждани, това е може би най-важният въпрос. Той е в основата на всички пороци в управлението, за които говорим досега – паралелната държава, която беше създавана десетилетия наред, трябва да бъде разградена. Това няма да е лесно, защото тя е просмукала дълбоко в основите на обществото. Тя е заложена в закони“, каза още Корнелия Нинова.

„Първо, не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки – нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава, но ние сме за компететнтно праителство, което да гарантира перспективата за България. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим голяма коалиция. Ако сме искали – можехме да я направим преди четири години, да си спестим много проблеми и да се обогатим. Моля за спиране с тези спекулации. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила, по политики и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши, какво да правим. Пожелавам, здраве, мъдрост и решителност – по-малко емоции и повече разум“, каза Нинова.

Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за концесии, заяви още Нинова.

„Внасяме днес този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване, на кредитна ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства“, каза още Нинова.

Според нея възстановяването на парламентаризма е основна и приоритетна задача.
„ГЕРБ и присъдружните им задачи поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя“, каза Нинова. По думите й трябва да се възстанови блиц-контрола, спиране на порочната практика на внасяне на закони без оценка на въздействието и ревизия на лобистки закони, приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира прогнозируема бизнес среда.

„Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Предлагам да започнем със следното: Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново върху сключване на договори, концесии. В момента текат усилено такива процеси. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета“, изтъкна още Нинова.

„Внасяме днес в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на хората. Тук може да се стъпи на експертизата на БСП, защото ние четири години внасяме този закон, но се отхвърляше от мнозинството. Ние сезирахме Сметната палата, Конституционния съд, бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображения да сложим ред в управлението на финансите на страната“, каза още Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че трябва всички корупционни скандали да бъдат разследвани и да се носи отговорност.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *