• ср. апр. 24th, 2024

Красимир Вълчев: Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска!

Bychaspic

апр. 4, 2024

Фискът събира страшно малко приходи, особено в сравнение с предишни години.

За това алармира Красимир Вълчев от ГЕРБ – СДС в публикация във Фейсбук.

Ето какво написа той:

„Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. МФ наскоро публикува данните за изпълнението на бюджета за първите два месеца на годината. Съпоставено с предходни години се вижда, че за първите два месеца на тази година отчитаме най-ниското изпълнения на годишен план от началото на този век. При нормална събираемост през първите два месеца на годината се събират 1/6 от планираните приходи или 16,67% от годишния план. Това са данните и от предходните години.
Средногодишно през първите два месеца предходни години са се събирали 16,6% от процента от общите приходи и 19,9% от приходите от ДДС (всяка година януари месец приходите от са по-високи, заради по-високото потребление през месец декември). За 2024 година тези стойности са съответно – 13,2% и 14,5%. Изоставането от очакваното изпълнение е притеснително голямо – над 2 млрд. лева за два месеца.
Едно такова изоставяне е малко вероятно да бъде компенсирано през следващите месеци. По-вероятно е то да се задълбочи. Отсега може да се каже, че бюджетът ще се приключи с по-голям дефицит от 3%. Ако неизпълнението продължи със същите темпове, очакваният допълнителен дефицит ще бъде от порядъка на 12 млрд. лева или 6% от БВП.
Тези данни са най-точната атестация за работата на приходните администрации и на Асен Василев. Като слушате следващите дни от Партията на Паскал (ПП) да ви обясняват колко добре работят Митниците, моля имайте предвид тези числа!“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *