• нд. юли 21st, 2024

Кризата с разходите за живот ще забави поскъпването на жилищата в Германия

Bychaspic

май 26, 2022
Кризата с разходите за живот ще забави поскъпването на жилищата в Германия

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Цените на жилищата в Германия ще нараснат по-бързо тази година, отколкото се смяташе преди три месеца, тъй като недостатъчното предлагане надделява над задълбочаващата се криза с разходите за живот и перспективите за по-високи лихви, показва допитване на Ройтерс.

Но произтичащото от кризата свиване на разполагаемите доходи се очаква да забави ръста на цените на имотите в идните две години.

Очакванията са цените на жилищата да нараснат със 7% тази година, сочи средната прогноза на 13 анализатори, анкетирани между 11 и 25 май. Темпът ще се забави до 3% пред 2023 г. и до 2% през 2024 г., сочат още прогнозите. В допитването през март очакванията за ръста на цените на жилищата в съответните години бяха за 6,3%, 4,5% и 2,8%.

„Цените на жилищата ще продължат да растат, макар и с по-бавен темп, тъй като по-високите лихви, повишаването на цените спрямо предишните години и по-ниските разполагаеми доходи подкопават достъпността“, коментира Карстен Бржески от ING.

Още по темата

Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвите си за първи път от над десет години през юли, а във вторник председателката Кристин Лагард намекна за повишение от най-малко 50 базисни пункта до края на септември.

Подобно на голяма част от света цените в Германия растат рязко, като инфлацията достигна най-високото си ниво от четири десетилетия през април, стимулирана от растящите цени на горивата и на енергията след нашествието на Русия в Украйна.

От 13-те анкетирани, които са отговорили на допълнителни въпроси за достъпността, всички очакват тя да се влоши както за купувачите на първо жилище, така и за наемния пазар.

10 от 13-те участници очакват значително влошаване на достъпността за купувачите на първо жилище, а четирима – за наемателите.

„Това е най-лошото от всички светове – продължаващ ръст на цените на жилищата, бърз ръст на лихвите, забавяне на строителството заради недостиг на квалифицирана работна ръка, намалена покупателна способност заради инфлацията“, коментира Тимо Клейн от S&P Global.

Клейн очаква също наемите да нарастват, стимулирани от намалената строителна дейност, тъй като собствениците на имоти се опитват да отговорят на инфлацията и допълнителното търсене от украински бежанци.

На въпрос с колко ЕЦБ трябва да повиши депозитната си лихва, която в момента е 0,50%, за да охлади значително дейността на жилищния пазар, средният отговор е 1% – ниво, което не се очаква преди 2024 г., според друго допитване на Ройтерс.

Но един от анкетираните, Марко Вагнер, старши икономист в Commerzbank, е посочил ниво от 0%, което според прогнозите ще бъде достигнато до края на септември.

„Всяко повишение на лихвите ще допринесе за забавяне на ръста на цените“, счита той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *