• пн. апр. 22nd, 2024

Кристиян Шкварек: Спешно ни трябва Министерство на демографията, катастрофата ще е безпрецедентна

Bychaspic

апр. 4, 2024

Кристиян Шкварек, Фейсбук

България:

Раждаемост 2019: 61 538
Раждаемост 2020: 59 086
Раждаемост 2021: 58 678
Раждаемост 2022: 56 596
Раждаемост 2023: 49 610
(Източник НСИ)

Всички се смяхме на глупостите на Кирил Петков за уж огромния скок в плодовитостта на българите при тяхното управление, но е хубаво освен шегите да видим и реалните данни, защото те не са никак забавни.

Плодовитост и раждаемост са две различни метрики и скокът в първото на графиката на Петков е плод изцяло на статистическа грешка в едно изследване след последното преброяване.

Всъщност миналата година ООН „повиши“ България от втория най-бързо изчезващ народ на света на първия. Задминахме балтийските страни и официално станахме най-бързо топящата се страна на Земята. До 2050-та демографската катастрофа тук ще е безпрецедентна спрямо всяка друга държава.

Нужни са спешни и радикални мерки за повишаване на раждаемостта до поне базисната 2.1. Тъкмо това е каузата на Месец на семейството и голямото Шествие, което организираме на 22-ри Юни. В България има министерство и агенция за всяка възможна глупост, а няма за буквално най-важното: Министерство на демографията.

Страната трябва спешно да възприеме тази кауза като основен национален проект и партиите да възприемат правилото, че всеки кабинет ще излъчва задължително вицепремиер по демографския въпрос.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *