• нд. юли 21st, 2024

Купувачите на първо жилище във Великобритания се изправят пред по-голям кошмар

Bychaspic

апр. 4, 2022
Купувачите на първо жилище във Великобритания се изправят пред по-голям кошмар

Снимка: Bloomberg LP

Кризата с разходите за живот доминира в британските медии, но засега няма данни имотният пазар във Великобритания да е бил засегнат от нея. Публикуваният миналата седмица индекс на Nationwide Building Society за цените на жилищата показа ръст от 14,3%, най-високия от почти две десетилетия, пише Bloomberg.

Растящите цени оскъпяват всички активи в света, но някои, особено по-големите имоти във Великобритания, се възползват много повече от други, тъй като динамиката на работа от разстояние, наложена от пандемията, продължава да стимулира търсенето на повече жилищни площи. Преходът от градски центрове към предградия с повече зелени площи и дори още по-отдалечени селски райони продължава да доминира тенденциите.

Колко време имотният пазар може да издържи на намаляващото ниво на заплатите спрямо настоящите разходи за живот не е ясно, тъй като обикновено има забавяне между влошаването на икономическата обстановка и понижаването на цените на активите. Обикновено цените на жилищата спират да растат, когато забавянето е напреднало толкова, че няма какво да се направи. То ще се усети от британците, но вероятно след най-малко една година.

Цената на самостоятелните къщи е нараснала с 23% от началото на пандемията, значително повече спрямо ръста с 14% на цените на апартаментите. Лондон остава най-скъпата област, но от гледна точка на покачването на цените британската столица се представя далеч по-зле с наполовина по-малък ръст спрямо най-добре представящата се област Уелс, която оглавява класацията с годишни покачвания от над 15%.

Това затруднява още повече купувачите на първо жилище, за които навлизането на жилищния пазар става все по-невъзможно. Не само че цените на жилищата растат много над вече твърде високата потребителска инфлация, а и лихвите по ипотечните кредити се повишават, тъй като Английската централна банка (АЦБ) вдига основната лихва.

Дори намирането на подходящ дом се превръща в проблем. „Имотите, които намират купувач още първата седмица, са на най-високо историческо ниво за този период от годината“, като броят на купувачите е над два пъти повече от този на продавачите, сочат данни на имотния портал Rightmove.

Реалистично цените може да вървят само в една посока на тесния остров със строги градоустройствени правила. А строителството на собствено жилище става значително по-скъпо, тъй като цените на материалите нарастват рязко. Шансовете за ръст на строителството на достъпни жилища или за значително смекчаване на градоустройствените правила изглеждат далечна перспектива в настоящия мандат на парламента, тъй като има твърде много други кризи, които бушуват в момента.

Това създава проблем за знаковата политика на правителството да намали пропастта между Лондон и не толкова проспериращите области в северната част на страната. Много хора избират да се установят в по-евтина област, за да се сдобият с желаната площ, и изтласкват местните жители от пазара.

Още по темата

Има само едно удобство – налично кредитиране, ако купувачът има достатъчни спестявания за първоначална вноска и отговаря на критериите за доходи. Една десета от новите ипотечни кредити са в рисковата графа на съотношение от над 90% на дълга спрямо собствения капитал и все още не са достигнали нивото отпреди пандемията от близо една шеста.

Все още има конкурентен набор от ипотечни продукти въпреки по-високите лихви с петгодишни фиксирани лихви от около 2%. Това все още са удивително ниски лихви, но само за хора с големи първоначални вноски от над 20%.

Големите банки за ипотечно кредитиране имат огромни натрупани капитали, стимулирани от ръста на личните спестявания и пруденциалните регулации за финансовите институции, наложени по време на пандемията, които трябва да бъдат инвестирани. Кредитиране за сигурни активи като жилищата е на предни позиции в списъка им.

В момент, когато под половината от собствениците на британски жилища имат дълг, а почти цялото ново кредитиране през последните три години са дългосрочни ипотечни кредити с фиксирана лихва, чувствителността към повишаващите се лихви е много по-ниска в сравнение с преди. Въпреки това спад на реалните доходи в крайна сметка ще окаже негативно въздействие, особено в по-ниския сегмент от ценовата скала. В обозримо бъдеще ще има малцина късметлии и повече тежест за амбициозните работещи младежи. Тази версия на капитализма не работи за мнозинството.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *