• ср. апр. 17th, 2024

Лавров: Москва гони 10 US дипломати, посъветва посланик Съливан да се прибере в САЩ за консултации

Bychaspic

апр. 16, 2021

Русия обяви ответни мерки, след като вчера администрацията на американския президент Джо Байдън въведе нови санкции срещу Москва. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на обща пресконференция със сръбския си колега Никола Селакович, предаде БНР.

От думите на Лавров стана ясно, че президентският съветник Юрий Ушаков е посъветвал американския посланик в Москва Джон Съливан да се прибере временно в Съединените щати за консултации.

През март руският посланик във Вашингтон Анатоли Антонов беше поканен на консултации в Москва, след като в телевизионно интервю Джо Байдън отговори утвърдително на въпрос дали смята Владимир Путин за убиец. Освен това Русия ще забрани наемането на работа на руски граждани и граждани на трети страни в американските дипломатически представителства.

„Десет дипломати бяха включени в списъка, който ни беше предаден с молба да напуснат Съединените щати. Ще отговорим на тази мярка реципрочно. Също ще предложим на десет американски дипломати в Руската федерация да напуснат нашата страна“, посочи Лавров.

Ще бъдат наложени санкции на осем служители на ръководни позиции в американската администрация и ще бъде ограничавана и забранявана дейността на американските неправителствени организации, които, по преценка на Москва, се месят във вътрешните работи на Русия.

Освен това Москва стартира процедура, която ще сложи край на практиката за наемане на граждани на Русия и трети държави от американски дипломатически мисии в страната, добави Лавров, цитиран от TACC и Агенция „Фокус“.

„Стартираме процедура в съответствие с Виенската конвенция за дипломатически отношения, в съответствие с руското законодателство, включително трудовия кодекс, която има за цел да сложи край на практиката за наемане на руски граждани и граждани на трети държави в американските дипломатически мисии в Русия“, обясни Лавров.

Той подчерта, че Москва отдавна посочва на американската страна „недопустимото неравенство“ в броя на дипломатическите мисии.

„Тази тема се обсъжда в продължение на много години. САЩ, вместо да търсят компромисни, общоприемливи решения, само ожесточиха условията за работа на нашето посолство, консулствата и представителството ни в ООН“, отбеляза руският външен министър.

Според него по този въпрос Русия, за да постигне паритет със САЩ, е прибегнала до практиката, която американската страна използва отдавна.

„Тази практика е доста широко разпространена, тя се използва широко от американците. Ние нямаме такава практика, така че въвеждаме паритет по този въпрос“, заключи Лавров.

Москва спира практиката на неограничено пътуване за служители на Държавния департамент и други американски ведомства в рамките на краткосрочни командировки за работа в американски дипломатически мисии в Руската федерация“, обяви още Лавров.

„Прекратяваме практиката на неконтролирано, неограничено краткосрочно пътуване на служители на Държавния департамент и други американски ведомства за работа в американски дипломатически мисии в Русия. Ще предложим тук да се установи паритет, така че годишно, да речем, 10 такива служители да могат идват от Русия в САЩ и от САЩ в Русия“, каза министърът.

По думите му поради тази практика е създадено друго несъответствие в условията на работа на дипломатите на Руската федерация и САЩ. Лавров обясни, че в допълнение към редовния си персонал в дипломатическите мисии, САЩ ежегодно изпращат няколкостотин души „на стража за краткосрочни мисии“.

„По този начин те, разбира се, значително – два или дори повече пъти – укрепват способностите си за работа в Руската федерация, чиито цели далеч не винаги са благонамерени. Ние знаем това добре“, подчерта ръководителят на руското външно министерство .

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *