• чт. ян. 20th, 2022

Лавров: Неспособността да се разреши ситуацията около Косово показва безсилието на Европейския съюз

Bychaspic

ян. 13, 2022

Неспособността на Брюксел да помогне за разрешаването на ситуацията в Косово показва безсилието на Европейския съюз.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в предаването „Голямата игра“ по Първи канал на руската обществена телевизия, цитиран от ТАСС и „Фокус“.

Той обърна внимание на споразумението между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС за създаване на Общност от сръбски общини в Косово през 2013 г. „ЕС демонстрира своята неспособност да помогне за постигане на решения в тази много трудна ситуация в Косово. А в Косово лидерите на косовските албанци заявиха, че няма да се съобразят с това споразумение, въпреки че всичко беше подписано. И тук се проявява безсилието на ЕС“, каза Лавров.

„Тази Общност от сръбски общини в Косово предполага предоставянето на автономни права на сърбите, подобно на това, което беше сключено в Минските споразумения за Донбас, за ДНР и ЛНР. И на двете места ЕС взе решаващо участие. И двете споразумения засягат правата на славяни, православни християни и в двата случая ЕС не иска да си мръдне пръста, така че страната, която блокира изпълнението на тези споразумения, да изпълни задълженията си“, отбеляза руският външен министър.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.