• нд. юли 21st, 2024

Лисабон е най-доброто място за живот в света за дигиталните номади

Bychaspic

май 4, 2022
Лисабон е най-доброто място за живот в света за дигиталните номади

Снимка: Bloomberg LP

За вълната от хора на ръководни позиции, превърнали се в дигитални номади след пандемията, няма по-добро място за живот от Лисабон, пише Bloomberg.

Това показва изследване на консултантската компания Savills, която подрежда 15 пазара на луксозни имоти според привлекателността им за работещи от разстояние служители. Слънчевият климат в португалската столица и ниските разходи за живот са довели до приток на нови жители, които сега може да работят отвсякъде.

„Пандемията се превръща в катализатор за хората на ръководни позиции да скъсат с живота в офиса“, коментира Пол Тостевин, директор на световните анализи в Savills. „Лисабон предлага предимствата на градския живот и ползите от членството в Европейския съюз“, допълва той.

Според Savills бързият интернет също е сред причините работещите от разстояние хора да са привлечени от града, който се превръща в магнит за международни инвеститори в имоти. Чужденците са склонни да плащат два пъти повече за жилище в Лисабон от местните купувачи, сочат данни на португалския Национален статистически институт.

Чуждестранните купувачи са платили средна цена от 4283 евро на квадратен метър за имот в Лисабон в трите месеца до декември спрямо 1858 евро за местните жители, показват данните на института от миналата седмица.

Нарастващото търсене повишава цените на имотите в града с 11,4% за същия период, в резултат на което местните купувачи са принудени да търсят дом другаде.

Още по темата

Дигиталните номади се стичат и към южната португалска област Алгарве. Климатът, плажовете и лесните връзки с останалата част от Европа карат купувачите да се сдобиват с жилище за цялата година в района, който вече е популярен сред летовниците.

„Хората правят ваканционните си домове по-постоянни“, казва Джеймс Робинсън, директор на продажбите на Savills в Алгарве. „Клиентите търсят офис площи, които дори не бяха на дневен ред преди това, и високоскоростен интернет, какъвто имаме тук“.

Маями зове

Веднага след Лисабон се нарежда Маями, който е на второ място в индекса на Savills. Комбинацията от данъчни стимули, ниски лихви и политики за отдалечена работа превръщат града във Флорида в популярна дестинация за купувачите, които се местят от североизточни американски щати.

Дубай, който е добре установен хъб за чужденци, също заема предни позиции в индекса наред с Барбадос, Барселона и Дубровник. В класацията не попада нито един азиатски град.

В Лисабон Рикардо Гарсия, директор на отдела за жилищни анализи на Savills в португалската столица, казва, че очаква притокът да продължи, тъй като градът разширява статута си на технологичен център.

„Компаниите местят централите си в Португалия. Районът става все по-интернационален и не виждам вероятност от забавяне за Лисабон и Португалия в скоро време“, отбелязва Гарсия.

Източник: https://investor.bg

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *