• ср. май 29th, 2024

Лихвите и войната в Украйна застрашават възстановяването на световните имотни пазари

Bychaspic

авг. 12, 2022

Появява се пропаст между купувачите и продавачите на офиси, пише консултантската компания Savills

Пазарът на бизнес имоти в Европа започна силно годината, но продажбите се забавиха през второто тримесечие. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Пазарът на бизнес имоти в Европа започна силно годината, но продажбите се забавиха през второто тримесечие. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Растящите лихви и войната в Украйна застрашават да извадят от релси възстановяването на световните имотни пазари, предупреди консултантската компания Savills, цитирана от Financial Times.

Компанията съобщи в четвъртък, че продажбите на жилища и бизнес имоти са понесли удар заради влошената икономическа и геополитическа среда. След съобщението акциите ѝ поевтиняха с 13% до 9,74 паунда.

Пазарът на бизнес имоти в Европа започна годината силно, но продажбите се забавиха през второто тримесечие, особено в Германия, съобщава Savills.

На офис пазара в Обединеното кралство след трескавото начало на годината е започнал рязък спад на сделките заради повишаването на лихвите през второто тримесечие.

Главният изпълнителен директор на Savills Марк Ридли коментира, че се е създала пропаст между купувачи и продавачи на офиси и прогнозира, че цените ще трябва да намалеят, за да се задвижи отново пазарът по-късно тази година.

Сходна е картината и с бизнеса с офиси в САЩ, който е останал вял въпреки вдигането на ограниченията заради COVID-19. Причината е в нарастващото безпокойство за икономиката до края на годината, пише консултантската компания.

В Азия продажбите на бизнес имоти са намалели почти с една трета спрямо същия период на миналата година заради появата на варианта омикрон, отбелязва Savills.

Дори пазарът на луксозни жилища във Великобритания, който в последно време беше смятан от инвеститорите за убежище за съхраняване на богатство, показва признаци на натиск, пише компанията. Продажбите на жилища за милиони паундове остават „силни“, но „ръстът на цените започва да се забавя в отговор на растящите лихви“, допълва тя.

„Тъй като инфлацията тласка лихвите нагоре в цял свят – ново преживяване за много пазарни участници, имотните пазари започнаха да се приспособяват през второто тримесечие. Очакваме процесът да продължи през второто полугодие“, коментира Ридли.

Той допълва, че компанията запазва увереност въпреки сътресенията на световните имотни пазари благодарение на силната си нетна кешова позиция през годината и рязкото увеличение на приходите от растящия бизнес с управление на инвестиции.

Savills обяви с 11% по-високи общи приходи за първото полугодие спрямо същия период на миналата година от 1 млрд. паунда, но печалбата е намаляла с една десета спрямо рекордния връх от 59 млн. паунда миналата година.

Компанията съобщи, че спадът отразява повишаването на заплатите и връщането на бюджетите за забавление и пътувания на нивата преди COVID.

Миналата година около 30 млн. паунда от годишната печалба на компанията от близо 200 млн. паунда дойдоха от спестени разходи за маркетинг, пътувания и забавления, отбелязва Саймън Шоу, главен финансов директор на Savills.

Компанията съобщи, че ще повиши дивидента си с 10% до 6,6 пенса.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *