• нд. юли 14th, 2024

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ достигнаха 5% за първи път от 2011 г.

Bychaspic

апр. 15, 2022
Лихвите по ипотечните кредити в САЩ достигнаха 5% за първи път от 2011 г.

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Лихвата по най-популярния ипотечен кредит в Америка достигна 5% за първи път от над десет години, продължавайки резкия си ръст. Това обаче все още не успява да забави значително нажежения жилищен пазар, пише Wall Street Journal.

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва се е повишила от 4,72% миналата седмица до най-високото си ниво от началото на 2011 г., сочат данни на ипотечната компания Freddie Mac. Преди 15 месеца лихвите по ипотечните кредити бяха на историческо дъно.

Най-бързият ръст на лихвите за тримесечие от 1987 г. насам превръща жилищния пазар в тест за усилията на Федералния резерв да овладее инфлацията. Купувачите на жилища, вече изправени пред растящи цени на жилищата, сега ще трябва да се съобразяват и със значителното повишаване на разходите за финансиране.

Още по темата

Преди една година закупуването на средностатистическо жилище в САЩ означаваше месечни лихви по ипотечните кредити от около 1223 долара след първоначална вноска от 20%, показват изчисленията на Джордж Радиу, икономист в сайта Realtor.com. При настоящите лихви подобна покупка ще изисква месечно плащане от около 1700 долара, което е ръст от 38%, показват сметките му.

Дори при сравнение с ускоряващата се инфлация в икономиката това се равнява на изключителен ръст на цените и е удар за финансите на много семейства. „Повечето американци, които купуват дом, съзнават, че правят най-голямата покупка в живота си“, отбелязва Радиу.

Някои купувачи на жилища плащат по-голяма първоначална вноска, за да заобиколят повишаването на лихвите.
Въпреки че растящите лихви правят закупуването на жилище по-скъпо, жилищният пазар все още е затегнат. Индексът на цените на жилищата S&P CoreLogic Case-Shiller се повиши с 19,2% на годишна база през януари.

Лихвите растат и в останалата част от икономиката, подкрепени от плановете на Фед за повишаване на основната лихва и оттегляне на подкрепата за облигационните пазари. По тази начин Фед цели да балансира търсенето с предлагането, като оказва натиск към повишаване на цените.

Централната банка реагира на инфлацията, която достигна най-високото си ниво от четири десетилетия.

Правителството съобщи във вторник, че индексът на цените на потребителските стоки през март е нараснал с 8,5% на годишна база заради ръста на цените на енергоизточниците, храните и самолетните билети. Безработицата е близо до нивата преди пандемията и до историческо дъно, отбелязаха представители на Фад и обявиха борбата с инфлацията за свой приоритет.

Финансирането на жилище беше евтино през по-голямата част от пандемията. Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити бяха под 3% в над половината от 2021 г. През януари миналата година те достигнаха историческо дъно от 2,65%.

Тези лихви предизвикаха най-големия бум на продажбите на стари жилища от 2006 г. насам. Освободени благодарение на работата от разстояние и примамени от евтиното финансиране, семействата напускаха апартаменти в Ню Йорк, Сан Франциско и други големи градове за по-просторни жилища в покрайнините. Нарастващите редици на младите купувачи, които създават семейство и навлизат в годините си за покупка на първо жилище, също се вливат към групата на купувачите.

Сега банкери и икономисти казват, че по-скъпите ипотечни кредити охлаждат пазара. Индексът на Асоциацията на ипотечните банкери, който следи обема на заявления за кредити от купувачи на жилища, е надолу с 6% тази седмица спрямо същия период година по-рано.

Wells Fargo, която е отпуснала повече ипотечни кредити от всяка друга американска банка миналата година, съобщи в четвъртък, че отпуснатите ипотеки са намалели с 27% спрямо година по-рано. Друга голяма банка, JPMorgan Chase, съобщи в сряда, че отпуснатите ипотечни кредити са намалели с 37% през първото тримесечие на годишна база.

Според икономисти на Асоциацията на ипотечните банкери отпуснатите ипотечни кредити ще намалеят с 36% тази година до 2,58 трлн. долара.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *