• пн. окт. 2nd, 2023

Лойд Остин: Украинската контраофанзива „напредва с нормални темпове“

Bychaspic

сеп. 19, 2023

Украинската военна контраофанзива срещу руските войски „продължава да напредва с нормални темпове“, каза днес американският министър на отбраната Лойд Остин при откриването на срещата на контактната група за отбранителна подкрепа за Украйна във военновъздушната база „Рамщайн“, Германия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Същевременно Остин призова съюзниците на Украйна да „мобилизират усилия“ и да предоставят повече системи за противовъздушна отбраната на Киев за отразяване на засилващите се руски ракетни атаки.

Остин също така съобщи, че 31 американски танка „Ейбрамс“, обещани в началото на годината на Киев, „скоро ще пристигнат в Украйна“. Тези танкове ще бъдат снабдени по-специално със 122-милиметрови боеприпаси с обеднен уран, доставени също от САЩ, както вече съобщи Вашингтон през септември. Тези боеприпаси са способни да пробият броня, но предизвикват полемика поради сериозните рискове за военните и населението.

Служител на американското министерство на отбраната заяви, че те са пристигнали в Европа и ще започнат да пресичат границата с Украйна през следващите дни. Служителят поиска да остане анонимен, тъй като точното местоположение на танковете е чувствителен въпрос.

Международната среща в американската база в Рамщайн, Южна Германия, събира около 50 страни, които координират военната си помощ за Украйна.

Това е и първата подобна среща, в която участва новият министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, назначен в началото на месеца. Неговият предшественик Олексий Резников, трябваше да напусне поста си след няколко корупционни скандала в неговото министерство.

„Рустем, очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с теб и твоя екип и знам, че всички тук имат същото желание“, каза Лойд Остин, откривайки срещата.

Високопоставен представител на американското министерство на отбраната каза преди срещата, че това е била възможност „да чуе от самия министър Умеров каква е неговата визия, какъв е неговият приоритет“.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. западните страни са доставили много видове оръжия на Киев в зависимост от положението на бойното поле.

Европейският съюз и страните от НАТО вече са се ангажирали с почти 95 млрд. евро военна помощ, сочат данни от края на юли на Института за световна икономика в Кил, който води статистика за оръжията, обещани и доставени на Украйна след инвазията.

Американският министър на отбраната Лойд Остин призова днес съюзниците на Украйна да „мобилизират усилия“ и да предоставят повече системи за противовъздушна отбраната на Киев за отразяване на засилващите се руски ракетни атаки, предаде Асошиейтед прес.

Макар съюзниците да казаха, че ще обсъдят как могат да помогнат най-добре за украинската контраофанзива, те изглежда не са готови да се ангажират с предоставянето на далекобойни ракети на Украйна, за каквито страната настоява.

„Системите за противовъздушна отбрана спасяват животи“, каза Остин на откриването на срещата на контактната група за отбранителна подкрепа за Украйна във военновъздушната база „Рамщайн“, Германия. „Затова призовавам тази група да продължи да мобилизира усилия за предоставяне на наземни системи за противовъздушна отбраната на Украйна. Трябва да продължим с усилията да предоставим на Украйна системи за противовъздушна отбрана и ракети прехващачи“, допълни той.

Контактната група обединява министрите на отбраната на повече от 50 държави и е основният форум за мобилизиране на военна подкрепа за Киев с оръжия, военно оборудване и обучение на военни. Тя се събира веднъж месечно, в присъствен и видеоконферентен формат, а сегашната среща е 15-а поред.

Украинският президент Володимир Зеленски и други висши украински представители неведнъж настояваха за доставки на далекобойни оръжия. Поддръжниците на идеята твърдят, че украинските сили трябва да могат да нанасят удари по руски войски и съоръжения, като същевременно остават извън обсега на действие на руските оръжия.

САЩ обаче продължават да се противопоставят, изразявайки отдавнашни опасения, че Киев може да използва оръжията, за да нанася удари дълбоко навътре в руска територия и да разгневи Москва. Армейската тактическа ракетна система, известна като АТАКМС (ATACMS), би могла да даде на Украйна възможност да поразява руски цели на разстояние до около 300 км, но САЩ разполагат и с други варианти на ракетата, които имат по-малък обсег.

Преди началото на срещата канадският министър на отбраната Бил Блеър заяви пред журналисти, че съюзниците се вслушват в апелите на украинските лидери за техните военни нужди и обсъждат „нови и важни начини“ за подпомагане на продължаващата контраофанзива.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *