• пн. апр. 22nd, 2024

Любомир Дацов: Приходната част на бюджета е добре, проблемите са в разходната

Bychaspic

апр. 11, 2021

„Приходната част в бюджета се изпълнява добре. Проблемът, който се заформя с растящия дефицит, не е следствие на неизпълнение на приходи. Бюджетът към март показва добро изпълнение и е малко над данните за миналата година преди кризата. Данъчната част не е проблем и не е извинение за това, което се случва в разходната част, където имаме тенденция за увеличаване на дефицита заради непремерени политически решения. Разходната част се е увеличила с 25% в сравнение с миналата година“.

Това обобщи пред БНР финансистът Любомир Дацов. И посочи, че се изисква не толкова намаляване на разходите, колкото тяхното прецизиране.

„Преструктурирането на разходите няма да доведе до тяхното намаляването, идеята е ефективността на публичните разходи да е по-висока… Единственото, което можем да направим, е да вземаме заеми,“ коментира финансистът.

В предаването „Неделя 150“ Дацов допълни:

„Мисля, че ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможно е и да не са готови с него… Ако не се справим с изпращането на плана в срок, означава, че чак през 2022-2023 година ще имаме достъп до тези пари, а не още тази есен“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *