• пн. апр. 22nd, 2024

Любомир Кючуков: ЕС очаква борбата с корупцията да премине от мимикрия към реални действия

Bychaspic

апр. 12, 2021

„Като че ли се чу въздишка на облекчение, че партиите от патриотичния блок не успяха да влязат в парламента. Втора тенденция е очакването за промяна след дългото управление на ГЕРБ и третата е несигурност заради неяснотата на политическата линия, която би поело едно правителство на протестните формации. Настроенията в Европа се колебаят от надеждата до несигурността“.

Този анализ направи пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Той подчерта, че в Европа е било отредено периферно внимание към парламентарните избори в България.

„Въпросите за управлението на България се решават в София, не в Брюксел. Позицията на институциите на ЕС към управлението на България е достатъчно критична – особено по теми правосъдие, медии и корупция“, уточни той.

По думите му ЕС очаква борбата с корупцията в България най-накрая да премине от мимикрия към реални действия, а от друга страна се притеснява от евентуална политическа нестабилност в страната.

Според Кючуков което и правителство да дойде на власт в България, то е обвързано с резолюцията на парламента по отношение на Северна Македония, което прави изключително трудно намирането на решение на казуса с европейското бъдеще на РСМ:

„Въпреки това двете страни би следвало да се ангажират в политически диалог за търсенето на решение, защото е ясно, че такова решение трябва да бъде намерено, което може да стане единствено по пътя на двустранното съгласие“.

Любомир Кючуков беше категоричен, че България е губещата страна от продължително блокиране на пътя на РСМ към ЕС.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *