• чт. мар. 28th, 2024

Любомир Стефанов: Обидата на Радев към етническите турци ще повлияе на вота

Bychaspic

окт. 4, 2021

Ще има сериозно разпръскване на гласове в център-дясно – това ще се случи заради кандидатурите на проф. Анастас Герджиков (подкрепен от ГЕРБ) и Лозан Панов (неофициално подкрепен от ДБ). „Продължаваме промяната“ дадоха подкрепата си на президента Румен Радев. Това заяви в интервю за Novini.bg политологът Любомир Стефанов, след като станаха ясни повечето кандидатури за президентската надпревара .

„Ще бъде трудно да се преценим кой ще свърши най-добре работата, а ще се преосмисли и президентската институция като цяло – засега тя е представителна и демонстративна. В годините 30 г. тази институция е по-скоро проблемна, а не консенсусна. Това го видяхме и във „войната на институциите“ – между изпълнителната и президентската“, разкри политологът.

„Не виждам кандидат-президентска двойка, която може да донесе единение и успокоение на ситуацията. Как се очаква от държавния глава да представлява единството на нацията, след като е партийна кандидатура. В крайна сметка президентът е партийна личност. Вижте как се държи Румен Радев през последните години – той разделя държавата и гражданите. На тези, които подкрепят ГЕРБ, им обяснява, че не разбират нищо“, съобщи Стефанов.

Според политолога, дебатът за фигурата на държавния глава и нужна ли е тя за страната така и не се е състоял.

„Обидата към етническите турци ще повлияе на вота. Победата на Радев преди 5 години стана с гласовете на ДПС и изненада много хора. Голяма част сега от гласоподавателите на ДПС няма да го подкрепят, защото вече не го разпознават“, каза Любомир Стефанов.

„Личности като Волен Сидеров, Костадин Костадинов и Луна отпадат на втория-третия завой на състезанието“, коментира политологът.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *