• ср. май 29th, 2024

Малко над 8% от офисите в Европа са празни, наемите на качествени площи растат

Bychaspic

юни 13, 2023

Въпреки че цикълът на повишаване на лихвите е към края си, очакват се по-нататъшни корекции на цените

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Ефектът на разнообразните подходи за връщане на работа в офиса след COVID пандемията, различната степен на съобразяване с ESG регулациите и реакцията на отделните пазари на промените в инфлацията и лихвените проценти са довели до значителни отклонения в обема, цените и интереса към инвестиции в офиси в световен мащаб, сочи докладът Global Insights & Outlook Office Report на консултантската компания Colliers International.

В Европа незаетите офис площи са 8,1%, а усвоените пространства до голяма степен са се върнали към нивата си отпреди пандемията – 65% средно за Европа.

„Цените на офис активите в световен мащаб се движат в синхрон с ключови макрофактори като инфлацията и лихвените проценти. Те са обвързани и с основните пазарни индикатори, при които има големи разминавания както на ниво регион, така и на ниво държава и град“, казва Деймиън Харингтън, мениджър пазарни проучвания на капиталовите пазари за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Colliers.

През второто тримесечие на тази година най-силно се открояват районът „Уест Енд“ в Лондон, където процентът на незаетите площи се запазва стабилен – 6,8%, Амстердам и Брюксел, които отбелязват спад съответно от 6,5% на 6,1% и от 8,3% на 7,7%. Други силно представящи се локации са Париж и Берлин, където индикаторът се увеличава съответно с 0,6% до 8% и от 3,1% до 3,7%.

В Азиатско-Тихоокеанския регион се наблюдава огледален образ на картината в EMEA – свободните площи са около 10%, а заетостта е средно 80%. За разлика от тях в Северна Америка процентите се задържат на 50% или по-малко, като по-дългото време за пътуване до офиса и наличието на разнообразни удобства за работа от вкъщи подкрепят тази динамика. В съчетание със слабото търсене делът на незаетите площи се покачва средно до над 16%, а аргументите на собствениците за поддържане на наемните нива остават ограничени.

Друг ключов извод от доклада на Colliers е, че наемите на първокласни офиси в цяла Европа се увеличават, тъй като търсенето на по-качествени площи, особено на такива, които са в съответствие с ESG регулациите, е значително.

„Наблюдаваме натиск за промяна на предназначението на площи, които не отговарят на съвременните изисквания, тъй като все по-голяма част от сградите остаряват“, казва Люк Доусън, мениджър капиталови пазари за ЕМЕА в Colliers. „Това създава нови перспективи по отношение на факторите, които носят добавена стойност на ключовите пазари, особено там, където се отдава голямо значение на ESG, като Великобритания и Австралия“, допълва той.

Цената на капитала беше негативно повлияна през последните 12 месеца, тъй като повишаването на лихвените проценти изтласка доходността в неблагоприятна посока. Въпреки че на повечето места цикълът на повишаване на лихвите е към края си, очакват се по-нататъшни корекции на цените. Дългосрочните икономически перспективи за всеки град като цяло са положителни, но темповете на растеж се различават значително. Това означава, че някои пазари ще се възползват от предимството на първия по пътя към възстановяване и стабилност на доходността.

„Инвестирането  в офис площи стана по-сложно, тъй като факторите, които влияят на пазарите, са изключително разнообразни. Независимо, че цените продължават да се регулират и донастройват, ще е необходимо още време, за да се възстанови апетитът на инвеститорите към този тип активи“, отбелязва Харингтън.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *