• пт. сеп. 29th, 2023

Мария Бакалова получава почетен „Аскеер“

Bychaspic

апр. 8, 2021

Мария Бакалова получава почетен „Аскеер“ за посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда. Решението е на управителният съвет на фондация „А`Аскеер“.

Отличията за постижения в театралното изкуство ще бъдат връчени от фондацията „А`Аскеер“ в театър „Българска армия“ за 30-и път на 23 май 2021 г., в навечерието на празника на българската писменост, духовност и култура.

Почетен „Аскеер“ се дава от 2007 г. – за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство. Не се присъжда всяка година, а при специални случаи.

„Ние високо оценяваме постижението и световния успех на младата актриса Мария Бакалова – Награда за най-добра поддържаща роля на Националният съвет на кинокритиците в САЩ, британската Награда за поддържаща роля от „Изборът на критиците“ и номинациите ѝ във водещите категории на наградите „Златен глобус“ и наградите „Оскар“, казват от „А`Аскеер„.

„Мила Мария, моля Ви приемете този почетен „Аскеер“ за това, че постигнахте нещо недостижимо до този момент за никой български актьор преди Вас. За това, че бяхте и ще бъдете оценявана от личности от световна величина, свързани с нашата професия и вече получихте най-висока оценка за Вашия труд и талант“. Това се казва в писмото, което Бакалова вече е получила, заедно със статуетката.

„Вероятно вече знаете, че по пътя Ви ще има много негативен шум, но вие слушайте тишината! Там се крият отговорите! Там съществуват милиони човешки същества, които безмълвно ви харесват и одобряват това, което правите. Там са хората, в чиято мечта живеете! Не ги разочаровайте! Бъдете смела, вдъхновена и вдъхновяваща! На добър час и попътен вятър, мила Мария!“, пише още в писмото.

„Почетният „Аскеер“ за Мария Бакалова е признание от родината ѝ за таланта на успешна актриса от Източна Европа, започнала развитието си в българската театрална школа, в която има спорове между различни вкусове, но винаги всички са се радвали на успеха на талантливите българи“, каза Кирил Вълчев, генерален директор БТА. Националната информационна агенция на България е основен медиен партньор на 30-ото юбилейно издание на наградите „Аскеер„.

Мария Бакалова е петата актриса от Източна Европа, номинирана след 55-годишно прекъсване – за „Оскар“ за главна или поддържаща женска роля в близо 100-годишната история на престижните холивудски награди. Преди нея това са родената във Варшава естонка Милица Кориус за „Големият валс“ през 1937 г. и Катина Паксину от Гърция, която получава „Оскар“ за поддържаща роля в „За кого бие камбаната“ през 1943 г. Двете номинирани за главна женска роля са Мелина Меркури от Гърция за „Никога в неделя“ (1961) и Ида Каминска от Полша за „Магазин на главната улица“ (1966).

Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за „Оскар“. Тя носи духа на региона, където се е зародил театърът с дитирамбите в пиесите в чест на Дионис в древна Гърция, и на България, в която се развиват школи на последователи на големи имена на велики школи в това изкуство – от Станиславски до Брехт. Затова Мария Бакалова заслужава след „Аскеер“ да получи и „Оскар“, каза още генералният директор на БТА.

Фондацията „А`Аскеер“ благодари на своите спомоществователи – Министерството на културата, „Нескафе Долче густо“ и Столичната община, на основните медийни партньори БНТ и БТА, както и на другите медийни партньори – БНР, „Дарик“ и „Алма матери“.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *