• ср. апр. 24th, 2024

Мария Габриел: В България има критична маса от трезвомислещи хора, подкрепящи НАТО

Bychaspic

апр. 4, 2024

„В България имаме критична маса от трезвомислещи хора, които осъзнаваме, че защото сме в НАТО, страната ни е толкова силна, независима и с толкова високо ниво на сигурност. Никога в нашата история преди не сме имали тази възможност“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел пред журналисти в Брюксел, където участва в срещата на външните министри от алианса. Днес НАТО отбелязва 75 години от подписването на Вашингтонския договор, съобщава БТА.

Членството в НАТО е стратегически избор за България, ние сме част от най-силния военен съюз. България участва, защото споделя демократичните ценности и защото има ценен принос за стратегическата важност на Черно море, Западните Балкани, с много ясна, неотстъпчива и всеобхватна подкрепа за Украйна. България е решена да допринася за трансформацията на алианса, който отговаря на новите предизвикателства, свързани със сигурността, дезинформацията. Всички ясно казваме, че Русия остава пряката заплаха за алианса, но сме обединени повече от всякога, добави Габриел.

За мен е много важно до последния ден от работата на правителството да бъдем активни и да показваме, че България е надежден и доверен партньор, посочи вицепремиерът по повод оставката на кабинета. Габриел уточни, че няма покана да участва в служебното правителство и не посочи дали ще остане в националната политика след предстоящите избори.

По думите ѝ засега не се забелязва опасност от отстъпление от постиженията на правителството. Тя изрази очакване за запазване на външните приоритети на нашата страна.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *