• ср. май 18th, 2022

Маркус Зьодер е готов да се кандидатира за канцлер, ако ХДС го покрепи

Bychaspic

апр. 11, 2021

Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) и премиер на Бавария Маркус Зьодер заяви, че е готов да се кандидатира като консервативен кандидат за германски канцлер на изборите през сeптември, съобщиха пред Reuters участници в партийна среща, проведена в неделя.

Нараства натискът за скорошно решение дали лидерът на християндемократите (ХДС) Армин Лашет или Зьодер трябва да се кандидатират от името на двете партии на изборите на 26 септември, което ще го направи кандидат за наследник на Ангела Меркел.

„Ако ХДС е склонен да ме подкрепи, аз съм готов“, каза Зьодер на среща на водещи членове на парламентарната група, според участниците. Това е първото подобно изявление от негова страна.

Лашет изостава от Зьодер в социологическите проучвания, но се радва на подкрепата на някои влиятелни провинциални премиери.

Традиционно лидерите на ХДС и ХСС решават помежду си кой да се кандидатира, но някои депутати настояват този пъти те да имат думата. С наближаването на изборите през септември консерваторите настояват за решение относно кандидатурата, за да бъдат прекратени спекулациите, които извеждат разделенията на преден план.

„Ако взема предвид настроенията в ХДС, решението трябва да дойде много бързо“, каза Лашет пред Bild am Sonntag.

Лашет каза, че в неделя няма да се вземе решение, но се предполага, че ще бъде обсъдена поне процедура или график за решение.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.