• пт. апр. 26th, 2024

Математик: Реалният брой на смъртните случаи у нас е двоен

Bychaspic

окт. 2, 2021

В разгара на четвъртата вълна сме, а матемитици пресмятат, че поредния пик ще е още в средата на октомври. Според Лъчезар Томов пък, до ноември страната ще е в  „тъмночервената“ зона, а здравната ни система отново няма да издържи на натиска.

Още по темата

2 окт 2021 07:30

195

1 окт 2021 21:30

87

1 окт 2021 10:43

369

„Вероятно има 6 пъти повече преболедували, отколкото е известно, защото у нас се правят малко тестове и има огромна скрита заболеваемост. В Сърбия и Румъния, където се правят повече изследвания и има двойно повече ваксинирани, имат по 8-10 000 случая на ден. Така, че има основание да се твърди, че и при нас ще стане така до месец, ако не се вземат мерки“, уточни пред Нова тв математикът и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Според него поне по шест може да се умножи, за да се види актуалната статистика в момента, а в училищата може да е дори по 10, защото има много скрита инфекция. Според него, това колко преболедували има нищо не значи. Трябва да се гледат колко са ваксинираните. Според него ще се удвоят положителните резултати до 25% на тестваните.

В Габрово има почти 500 карантинирани паралелки в училищата, обяви още Томов. „След отварянето на учебните заведения имаме рязък скок на болните деца. В много от тях мерките не се спазват. Много родители не дават да се правят тестове на децата им. Учителите пък не искат да се ваксинират, не се носят маски в час“, каза той и допълни, че ако няма локдаун училищата ще затворят, защото няма да има кой да работи в тях.

„Когато имаме дифузия, ако се вземат мерки само на едно място, заразата ще се пренесе в друго“, уточни той. Според него здравната система няма да издържи.

По думите му в момента официално знаем за 20 000 починали, но реалният брой на смъртните случаи според него е двоен. Смъртността у нас е втора след Перу. „Има двойна смъртност от тази в Швеция и се харчи с лека ръка живота на хората.“, заяви той.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *