• чт. ян. 20th, 2022

МВнР: Документалният филм „Една вяра, един език“ е провокация

Bychaspic

дек. 30, 2021
МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация

Снимка: БГНЕС

Българското министерство на външните работи определи като провокация руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, предаде БГНЕС.

„По повод на руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно“, съобщиха за БГНЕС от МВнР.

„Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни. Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография“, подчертават още от българското министерство на външните работи

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.