• вт. юни 25th, 2024

МВР задържа един от най-големите строителни предприемачи – Велико Желев 

Bychaspic

мар. 7, 2023

Според първоначалната информация той е арестуван за 24 часа, а акцията е по дело за принуда

Полиция пред офиса на "Хидрострой" в София. Снимка: БГНЕС/ФИЛИП СТАНЧЕВ

Полиция пред офиса на „Хидрострой“ в София. Снимка: БГНЕС/ФИЛИП СТАНЧЕВ

МВР задържа късно в понеделник строителния предприемач Велико Желев в центъра на София, предаде БНР. Според първоначалната информация той е задържан за 24 часа. Акцията е по дело за принуда. Към момента разследващите не дават повече информация.

Желев е собственик на фирмата „Хидрострой“, чиито компании изградиха Северната скоростна тангента на София (финансирана с евросредства), за която служебният регионален министър обяви, че е със спестен асфалт, както и са получавали аванси за строителството на „Хемус“.

Дружествата му спечелиха и проектите за тунел под Шипка и за магистралата Русе-Търново. „Хидрострой“ е четвъртият по големина строител в страната с 224 млн. лв. приходи за 2021 г., като той притежава официално и неофициално десетки компании. 

Желев е един от най- влиятелните хора в строителния бранш в страната, като бизнесът му е основно свързан с инфраструктура. В мандата на правителството на Симеон Сакскобургготски става съветник на регионалния министър Валентин Церовски, след това е назначен за зам.-шеф на Агенция „Пътища“ (сега Агенция „Пътна инфраструктура“), за малко е бил и неин ръководител. Временно е и съветник на регионалния министър Асен Гагаузов в правителството на Тройната коалиция в периода 2005 – 2009 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *