• ср. апр. 17th, 2024

Мевлют Чавушоглу: Спорът между Турция и Гърция помага на великите сили да продават оръжията си

Bychaspic

апр. 16, 2021

Гърция и Турция са въвлечени в надпревара във въоръжаването, подхранвана от желанието на техните съюзници да продават оръжия. Двете съседни страни са сред най-добрите купувачи на оръжие в света, а тяхното историческо съперничество е допринесло за обогатяването на отбранителната индустрия на Запада – а напоследък и на Русия.

Това е посланието, отправено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу към гръцкия му колега Никос Дендиас в рамките на срещата, която двамата проведоха в четвъртък в Атина. Съгласно думите му, цитирани от новинарския портал Greek Reporter, трети страни са намесени в спора между Атина и Анкара заради стремежите им да продават оръжия.

Неговият разгорещен обмен на мнения с Дендиас на пресконференцията в Анкара може би извади на бял свят най-тежката истина – че и Гърция, и Турция са най-добрите клиенти за великите сили, чийто интерес е в конфликт, коментират от редакцията.

„Други държави просто искат да продават оръжие“, заяви Чавушоглу по повод програмата за модернизация на гръцката армия и възникналата конкуренция между съюзниците в НАТО за продажба на бойни самолети и фрегати на южната ни съседка.

Турция винаги е твърдяла, че спорът с Гърция е двустранен въпрос, който може да бъде разрешен чрез директни преговорите между двете страни. Участието на външни сили, като Европейския съюз, се смята за вредно за турските интереси.

За разлика от това гръцката позиция гласи, че различията могат да бъдат разрешени само ако и двете страни се придържат към разпоредбите на международното право, и по-специално Морското право на ООН и Лозанския договор.

Независимо от достойнствата на позицията на всяка държава, истината е, че десетилетията на гръцко-турския спор е помогнал на американската, руската и европейската отбранителна индустрия да продават своята продукция и на двете страни.

Надпреварата във въоръжаването в Егейско море е подхранвана от оръжейни системи, продавани от техните съюзници. Гърция и Турция са сред най-добрите клиенти на отбранителната индустрия в световен мащаб.

Гърция се нарежда на второ място в НАТО след САЩ по размер на разходи за отбрана като дял от БВП. Почти 2,68% от БВП на страната отива за отбрана. В Турция данните са за 1,86%.

Според изчисленията на НАТО разходите на Гърция за отбрана за 2020 г. са били 5 027 милиарда долара. Турция е похарчила 12 930 милиарда долара за същия период.

През периода 1991-2017 г. Турция е петият в света вносител на основни оръжия. Исторически страната разчита на своите съюзници от НАТО в САЩ и Европа за нуждите си в областта на отбраната и сигурността.

САЩ са най-големият износител на оръжия за Турция, като осигуряват 60% от общия внос в периода между 2014 и 2018 г. Сред европейските държави основните доставчици са Франция, Испания и Великобритания.

При доминираните от военните власти турски правителства от 80-те и 90-те години на миналия век вносът на оръжие от САЩ достига рекордни нива. Тогава югоизточната ни съседка придобива бойни самолети, ракети, хеликоптери, танкове, кораби и други, които все още се използват от турската армия.

Турция се обърна към Русия за закупуването на система за противоракетна отбрана на стойност 2,5 милиарда долара, решение, което разтревожи съюзниците в НАТО и доведе до налагането от страна на САЩ на ограничителни санкции срещу Анкара.

Вносът на оръжие в Турция между 2016 и 2020 г. е намалял с 59% в сравнение с периода между 2011-2015 г., според неотдавнашен доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), който споделя данни, изследвания и публикации за международната търговия с оръжие.

Гърция също разчита главно на съюзниците от НАТО за своя внос на оръжие. В края на 2020 г. страната одобри държавния бюджет за 2021 г., който включва удвояване на разходите за отбрана. Очаква се той да достигне около 5,5 милиарда евро – сума, която е два пъти по-голяма от похарчената през миналата година.

Гърция ще закупи най-малко четири фрегати и осемнадесет френски изтребители Rafale. Освен това тя ще придобие хеликоптери и безпилотни летателни апарати, ще надгради своя флот от F-16 и ще наеме още 15 000 души персонал в редиците на армията си.

Гърция се превърна в бойно поле за конкуриращи се съюзници от НАТО, които се втурнаха да продават нови фрегати и да се възползват от мащабната програма за модернизация на въоръжените сили на страната.

Фокусът през последните няколко месеца се насочи към фрегатите, тъй като Гърция сигнализира, че възнамерява да си набави модерни кораби, за да подобри своите военноморски способности в Егейско море и Източното Средиземноморие на фона на напрежението с Турция.

САЩ, Обединеното кралство, Испания, Италия и Франция – съюзници на Гърция в НАТО – вече са направили своите оферти, които в момента се разглеждат от служители на Националния отбранителен щаб на Гърция.

Източник „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *