• нд. юли 14th, 2024

Международното летище в румънския град Яш ще има нов терминал до края 2023 г.

Bychaspic

мар. 18, 2022
Международното летище в румънския град Яш ще има нов терминал до края 2023 г.

Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

Международното летище в Яш, Източна Румъния, ще има нов терминал в края на 2023 г. Според председателя на градския съвет в града Костел Алексе бъдещият терминал ще бъде построен на площ от 30 хил. кв. м и ще се използва за международни полети, пише онлайн изданието Romania-Insider.com.

Проектът изисква обща инвестиция на стойност над 447 млн. румънски леи (90 млн. евро), а по-голямата част от сумата ще дойде от европейски средства.

„Получихме европейско финансиране за разширението на международното летище в Яш и това означава, че в края на 2023 г. ще имаме нов терминал“, съобщи Костел Алексе.

„Общата стойност на проекта за разширение, който включва строителството на терминал T4 и увеличаване на паркоместата, е 447,2 млн. румънски леи с ДДС“, допълни той. 85% от финансирането ще дойде от Европейския фонд за регионално развитие, а 13% – от държавния бюджет на Румъния. Останалите средства ще бъдат осигурени от бюджета на летището, каза Алексе.

Проектът включва също строителството на соларен парк, който ще произвежда зелена енергия, и модерно оборудване за новия терминал.

С новия терминал T4 летището в Яш ще може да поеме 3,5 млн. пътници на година, което е два пъти повече от броя на преминаващите днес пътници през терминалите T2 и T3.

„Летището е стратегическа цел за развитието на окръг Яш и на цялата област, а бежанската криза ни показва отново колко е важно да модернизираме тази въздушна порта, която ни свързва със света“, отбеляза Алексе.

 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *