• вт. май 17th, 2022

Минчев: Радев с безсрамна идея – да контролира и надзирава процедурите по собственото си преизбиране

Bychaspic

апр. 17, 2021

Огнян Минчев

В предаването Панорама на БНТ от 16 април социоложката Боряна Димитрова посочи, че по инициатива на партия ИТН се предлага процедурите по номиниране и избор на ЦИК и цялостна изборна администрация, както и статутът и правилата на дейността й да бъдат прехвърлени от отговорност на парламента към прерогатив на президента.

Разбирате ли?

В навечерието на президентските избори Румен Радев и неговите нови парламентарни съюзници искат президентът да контролира и надзирава процедурите по собственото си преизбиране през ноември. Това предложение – очевидно пожелано от Радев – само по себе си е твърде безсрамно. Едва научил азбуката на политиката (дали цялата?) през последните пет години, Румен Радев вече пише роман „как публично посегнах към цялата власт в държавата“. Днес ще поеме контрола върху изборната администрация. Утре – ще подкрепи „мажоритарната система“. Когато неговите послушници в парламента се превърнат в безпрекословно мнозинство – ще поиска от тях да гласуват конституционни промени, включително за президентска република. България ВСЕ ОЩЕ е парламентарна република.

И всеки – във и извън парламента – който иска съхраняването й като форма на държавно управление трябва публично да я защитава
срещу посегателства като това предложение – Радев да получи контрола върху изборната администрация, чрез което да си осигури гарантирано преизбиране наесен. Мястото на контрола върху изборния процес е в парламента.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.