• пн. апр. 22nd, 2024

Митов или Младенов? Кой ще е кандидат-премиерът – натовец на ГЕРБ?

Bychaspic

апр. 14, 2021

Ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация“, заяви във Велико Търново премиерът Бойко Борисов.
Утре Борисов трябва да подаде оставка като премиер пред новоизбрания 45-и парламент.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че смята да реализира мандата за съставяне на кабинет, който партията му ще получи първа като най-голяма парламентарна група. И че е готов с формула, в която той не участва, но която може да се окаже приемлива за останалите политически сили, представени в 45-ото Народно събрание.

Формула, която ще изтрие „червените линии“, които те си поставиха – на първо място, да не подкрепят ГЕРБ.

Кой може да бъде този премиер – натовец?

Веднага идват на ум две имена, все на бивши външни министри – Николай Младенов от първия кабинет на Борисов и Даниел Митов – от втория.

И двамата са със солиден международен опит. Особено Младенов. За него ласкави думи преди време написа дори „Ню Йорк Таймс“ – „Той успокои Газа и запази надеждата за мир в Близкия изток.“
В края на миналата година Младенов подгря слуховете, че се готви за премиер, когато отказа поста на специален пратеник на ООН за Либия, предложен му лично от генералния секретар Антонио Гутериш.
След като първото правителство на Борисов приключи предварително мандата си през 2013 г., Младенов първоначално бе шеф на мисията на ООН в Ирак, а от 2015 г. – специален координатор за Близкоизточния мирен процес на генералния секретар на ООН. Занимаваше се и с израелско-палестинския конфликт, където, казват, опитите му за постигане на напредък били високо оценени и от двете страни.

Сега Младенов е в България, съдейки по публикациите му във Фейсбук. В деня на изборите, 4 април, той написа: „Мисли, скъпи приятелю, като гласуваш. Мисли за това какво бъдеще искаш за децата си.“

Докато беше министър Младенов се ожени, а негов кум бе лично Бойко Борисов.

Митов също гради международна кариера. След като и второто правителство на Борисов приключва предсрочно в края на 2016 г., той заминава за Талин, където близо 3 години е директор на Евразийската програма, базирана в естонската столица.

В началото на март неочаквано дойде новината, че Митов влиза в листите на ГЕРБ като представител на гражданската квота и то не къде да е, а в 25-и софийски район, където водач бе Борисов.
„Нося със себе си експертиза, която се цени от ГЕРБ и Борисов. Така ще допринеса за кампанията“, без излишна скромност коментира бившият кадър на Реформаторския блок. Защото политическата биография на Митов не е кратка. Тя започва от членството му в ДСБ, където той за известно време бе зам.-председател. После минава през партията на Меглена Кунева Движение България на гражданите. Именно от нейната квота Митов бе министър на външните работи. После за известно време бе клиент на Темида по обвинение за злоупотреба с доверие, но бе оправдан.

Както на Младенов, на него също е предлаган пост в Либия – на специален представител на ЕС, който той отказва. Твърди, че за листите на ГЕРБ е получил покана лично от премиера Борисов. Смята себе си за човек на дясното, дясноцентристкото. За разлика от Николай Младенов, Митов държи да се покаже като ястреб – антикомунист, малко необичайно за човек, роден през 1977 г. Преди два дни на пресконференция на ГЕРБ се възмути, че дясна партия като „Демократична България“, сестринска на ГЕРБ в ЕНП, се кани да пусне „комунистите през задния вход във властта“.

Митов, за разлика от Младенов, е доста активен в последните дни. Участва в пресконференции, обикаля телевизионните студиа, където не спира да повтаря, че ГЕРБ се е утвърдил като дясната партия в България и тепърва ще бъде фактор в българския политически живот.
„Като победител на изборите, сме длъжни да направим усилие и да съставим кабинет. Дължим го на българските избиратели“, каза неотдавна той. И препоръча да не се изолира ГЕРБ, защото резултатът ще бъде кабинет от типа на „Орешарски“ или „Беров“. „На предизборни мантри не вярвам, необходимо е да се направи опит да се състави отговорно правителство, отстраняването на един човек не може да е политическа цел“, казва още Даниел Митов.

За разлика от него Младенов мълчи.

Но и за двамата би могло да се предположи, че няма да странят от кампании, подкрепяни от колективния Запад срещу Русия, от каквито странеше Борисов. И обясняваше, когато се възпротиви на мини-НАТО в Черноморския регион, обяснявайки, че иска в Черво море да вижда „платноходки“, а не военни кораби.

Защо точно един от двамата Младенов или Митов може да бъде натовецът, за когото говори Борисов? Защото се ползват с доверие в ЕС и НАТО, завоювано докато са били външни министри. Защото имат необходимите контакти. Но и защото може да се направи обосновано предположение, че няма да се дърпат, ако от България поискат „нещо“, свързано с конфликта в Източна Украйна. Напрежението там рискува да премине в гореща фаза, а България е съсед през Черно море на Украйна. Затова вероятната политическа дестабилизация тук така плаши външнополитическите ни партньори. Опасността от нови избори и политическа криза бе червената линия, която преминаваше през почти всички анализи за българските избори в западната преса.

За западните ни партньори ситуацията у нас сигурно прилича на тази през 1999 г., когато НАТО бомбардира Белград. Тогава от нас искаха небе и кабинетът на Иван Костов отвори небето на България за натовски самолети. Днес от нас може да поискат „земя“. Вече се чуха гласове в посока на това в България и Румъния да бъдат разположени войски на САЩ.

Преди 20 години народът не разбра постъпката на Костов, не одобри бомбардировката над Белград и кабинетът на ОДС плати цената за това.

Именно затова на Борисов днес е изгодно тази роля да поеме не той и ярко партийно правителство на ГЕРБ, а експертен кабинет, който само е предложен от ГЕРБ. Ако експертите не са свързани много – много с ГЕРБ, който утре ще брои това правителство и непопулярните му решения за правителство на ГЕРБ?!

Въпросните експерти може да са равноотдалечени от всички партии и затова приемливи за всяка една от тях. Членовете на едно такова правителство могат да бъдат съгласувани с останалите политически сили.

Сред малкото изявления, която чухме от партията на Трифонов „Има такъв народ“ бе това, че те твърдо държат на евроатлантическия курс на страната. ДПС пък винаги са подчертавали, че те са гарант за тази линия. „Демократична България“ – също. В парламентарни гласове това прави 156 гласа. Не е изключено подобен експертен кабинет да получи подкрепа и от „Изправи се! Мутри вън!“ и дори от отделни депутати на БСП, ако гласуването е тайно.

И така в един миг България може да се сдобие със стабилен кабинет, подкрепен едва ли не от всички. В който да намерят място и Младенов, и Митов – единият като премиер, другият като външен министър.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *