• нд. апр. 14th, 2024

Митов: Радев излезе от правомощията си, предшествениците му не си позволиха да разединяват нацията

Bychaspic

апр. 12, 2021

Президентът Румен Радев излезе от рамките на конституционните си правомощия, както и от традицията да бъде обединител, каквито бяха предшествениците му. Никога не са си позволявали до такава степен да разединяват нацията и това ще бъде наказано на следващите президентски избори. Избирателите знаят и виждат какво се случва.“ Това заяви избраният за народен представител Даниел Митов по въпроса за ролята на президента в предизборната кампания.

Ясно е, че той ще се опита да прави някакви сглобки, но помним кой сглоби Тройната коалиция и какво им донесе това. Президентът има своята роля в управлението на някакви задкулисни и не чак толкова задкулисни публични средства. От всяка пора на президентското тяло извира желанието за служебен кабинет“, каза още Митов по повод действията на Радев.

За мен лично лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да е кандидат за министър-председател“. Така лаконично Митов отговори на въпрос дали му е предлагано да бъде кандидат за премиер.

Опитът ГЕРБ да бъде заобикалян при съставянето на правителство може да доведе страната до криза, каза още Митов.

„Временните заключения на доклада на ОССЕ категорично казват, че основните свободи по време на изборния процес в България са спазени. Изборната администрация е работила адекватно. Изборите са били конкурентни и изборната правна рамка осигурява адекватна основа за провеждането на демократични избори. Това казвам по повод всички мантри за това как изборното законодателство трябва да бъде променено. Друго заключение, което на мен ми направи впечатление, е, че изборният процес е бил фокусиран предимно върху личности, а не върху платформи. Страната има нужда от идеи за развитието си, идеи за управление, а не фокусиране върху това кого да изстържем, махнем и всякакви такива епитети. Не може фокусирането върху една личност да бъде градивна политическа цел“, допълни той.

Даниел Митов подчерта, че никой не може да оспори легитимността на 45-ото Народно събрание. Той допълни, че ГЕРБ е спечелила изборите с огромна преднина пред партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

„ГЕРБ не може да бъде заобикалян в парламента. Повече от 1/4 от българските избиратели, отишли до урните, дадоха вота си за ГЕРБ“, посочи той.
Митов посочи, че най-важно е България да има стабилно правителство.

Той заяви още, че не вярва на предизборните мантри кой кого нямало да подкрепи.

„ГЕРБ е длъжна да направи честен, открит и прозрачен опит да състави кабинет. Тогава ще стане ясно дали може да бъде заобиколен като първа политическа сила. Но тежестта на ГЕРБ в обществото сочи, че е грешка да бъде заобикаляна първата партия. Това се случи при Орешарски и избирателите наказаха този опит. Всяка партия трябва да не прекрачва определени граници – на демократичното. Всичко, които искат да заобиколят ГЕРБ, не се знае дали имат изобщо възможност да стъпят на общи политики. Не знаем дали Трифонов иска съдебната реформа на Христо Иванов, или дали ДБ или БСП са съгласни с 1 лев субсидия… И това е само началото. А като стигнем до политики с пандемията, ще намерят ли общ език? Затова всички са длъжни да седнат и разговарят“, обясни още Даниел Митов.

Учудвам се, че в момента партии като ДБ, членове на ЕНП, са готови да вкарат БСП, най-тежко загубилата партия, през задния вход във властта“, обобщи Митов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *