• ср. апр. 17th, 2024

Михаил Околийски: Не може да бъде поставена втора доза от различна ваксина

Bychaspic

апр. 13, 2021

Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина. Това заяви в „Денят започва“ на БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му няма клинични изследвания, че това ще бъде ефективно. Той коментира, че цялата дискусия около „АстраЗенека“ е политическа, повлияна от „други фактори“.

Никой не си даваше сметка какво ще бъде влиянието на коронавируса върху психиката на хората, които го преболедуват, каза доц. Околийски, като цитира изследване на Оксфордския университет и СЗО, според което всеки трети преболедувал развива някакво психично страдание до 6 месеца.

Изразява се в депресия, паническо разстройство, може да се отключат и по-дълбоки страдания. Те биха имали сериозно въздействие не само върху индивидуално върху човека, но и обществено, което пък води до сериозни социални и икономически загуби, заяви доц. Околийски.

Според него решението трябва да е мултисекторно, тъй като това не е проблем само на здравната система. Въпрос е на политически ангажимент на най-високо ниво. В тази област не трябва да се хабят гръмки думи, а да се инвестират сериозни средства, призова доц. Околийски.
Нужна е и законодателна инициатива в следващия парламент, за да бъде гарантирана безопасността на уязвимите групи, каза още той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *