• ср. ян. 19th, 2022

Мобилни кампуси ще решават проблема с работниците в земеделието

Bychaspic

ян. 13, 2022

Земеделското министерство възнамерява да се заеме сериозно с кадровите проблеми в сектор „Земеделие“. Като стъпкa в тази посока министър Иван Иванов посочи създаването на мобилни кампуси за фермерите. Идеята е там да бъдат настанявани сезонните работници, а отварянето им да бъде където има нужда от работна ръка. Освен това той даде заявка, че ще бъде създадена и работна група, която да помогне за разрешаването на проблемите с работната ръка в сектора на „Растениевъдство”.

Заедно ще направим сектор „Растениевъдство“ отново конкурентен на пазара на труда. Работи се за включване на мярка в Националния стратегически план за развитие на земеделието и селските райони, с която да се подкрепи създаването на мобилни кампуси за фермерите“, обяви Иванов след среща с бранша.

Така ще може секторът да е конкурентен по отношение на работната заплата и условията на труд, които предлага на сезонните и постоянните работници.

Всъщност исканията за създаване на мобилни кампуси датират от години и за тях настояват редица асоциации от земеделския сектор. Те смятат, че те ще следват нуждата от работна ръка, което ще улесни фермерите при наемането на работници.

Осигуряването на пазар за българската продукция също бе сред основните теми по време на разговорите.

Имаме жизнена потребност от обединение на браншовите организации и загърбване на по-тесните интереси“, каза зам.-министър Иван Христанов.

Той заяви, че трябва да се върви към разширяване на базата на българското земеделие, като се подпомагат по-малките производители в развитието им да станат средни и по-големи.

За целта Българската агенция за безопасност на храните трябва да започне да контролира по-внимателно вноса от трети страни по отношение на сигнали за остатъци от препарати за растителна защита и пестициди. Има идея и за провеждане на разговори с търговските вериги за по-добро позициониране на български продукти, както и за вкарване на българското производство в училища, болници, старчески домове и всички останали социални заведения.

На срещата с бранша бе обсъдена идеята за свикване на Консултативния съвет по маслодайната роза, който да подпомогне изготвянето на стратегията за развитие на сектора и в частност за привличането на работна ръка. За целта се планира да се привлекат в съвета и експерти от социалното министерство и Института по розата.

Предстоят разговори и с кредитни институции за разглеждане на възможността за подпомагане в земеделието, сред които и осигуряване на заемни средства извън бюджета за началото на кампанията по розобера“, заяви Иванов.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.