• нд. юли 21st, 2024

„Монбат“ е получило две оферти за имотите си в Австрия

Bychaspic

апр. 26, 2022
"Монбат" е получило две оферти за имотите си в Австрия

Снимка: Монбат Груп

Производителят на батерии „Монбат“ АД е получил само две оферти за активите си в Австрия („Monbat Immobilien GmbH“) на стойност много под балансовата.

Това се вижда от протокола от общото събрание на акционерите на дружеството, на което те са упълномощили ръководството на дружеството да преговаря с потенциалните купувачи.

Балансовата стойност на терените, сградите и съоръженията в Шварценау, които не са с производствено предназначение, е за малко над 32 млн. лева. Едната от получените оферти е за 8 млн. евро, а другата – за 7,2 млн. евро, посочено е в протокола.

В резултат на трансакционен механизъм, реализиран в периода 2017 – 2019 г., Монбат придоби 100% от капитала на базираната в Австрия компания Aurora Immobilien GmbH, впоследствие пререгистрирана като Monbat Immobilien GmbH. 

Придобиването на Monbat Immobilen е в резултат на замяна на инвестицията на „Монбат“ в „Окта лайт“. 

„Монбат“ придоби дял от капитала на „Окта Лайт“ през 2010 г., като намерението бе да бъде подкрепен инвестиционен проект за създаването на първия в Европа завод за мощни светодиоди. Огромната конкуренция в производството на светодиоди по-късно обаче увеличи неимоверно сумата на инвестициите, които „Окта лайт“ следваше да направи, за да достигне планираната ефективност и капацитет. Затова „Монбат“ избра да се фокусира върху основния си бизнес.

В периода 2017-2019 г. бяха предприети опити за продажба на инвестицията в „Окта лайт“, които приключиха неуспешно. Междувременно бе заявен интерес от потенциален инвеститор в „Окта лайт“, чието предложение бе за замяна на инвестицията на „Монбат“ в „Окта лайт“ срещу дялове на дружество, притежаващо недвижими имоти в Австрия.

От самото начало на придобиването на имотите намерението на „Монбат“ е да ги продаде, за да пренасочи средствата към основния си бизнес.

За намирането на купувач в началото на 2021 г. е сключен договор с брокерска компания за недвижими имоти, базирана в Обединеното кралство.  Брокерът е съобщил за интерес към активите на Monbat Immobilien, но поради ограниченията за пътуване и оглед по време на пандемията от Covid-19 не се стига до сделка. Впоследствие потенциалните клиенти не са потвърдили интереса си.

В момента затруднения за продажбата може да се породят и заради войната в Украйна.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *