• пн. окт. 2nd, 2023

Мосад осуетила доставки на ирански ракети за Русия и „ще бъдат спрени още сделки“

Bychaspic

сеп. 11, 2023

В речта си на годишната конференция на Международния институт за борба с тероризма в университета „Райхман“ в Херцлия директорът на израелската разузнавателна служба Мосад Давид Барнеа е заявил, че са осуетени няколко доставки на иранско оръжие за Русия, предават The Times of Israel и Агенция „Фокус“.

Коментирайки заплахата от страна на Иран, Давид Барнеа е обърнал внимание на иранско-руското сътрудничество, Барнеа е заявил, че Иран има намерение да предостави на Русия ракети с малък и далечен обсег в допълнение към дроновете, които продаде на руските военни за нахлуването в Украйна.

На фона на продължаващата инвазия, която започна през февруари 2022 г., Русия използва иранския дрон Shahed-136, след като получи доставка на стотици единици от Техеран, въпреки че западните държави предупредиха Иран да не изнася оръжието.

„Опитите на Иран да предостави на Русия и ракети по време на войната са осуетени“, е съобщил Барнеа, без да дава повече подробности. „Имам чувството, че скоро ще бъдат осуетени още сделки.“

„Страхуваме се, че руснаците ще предадат на иранците в замяна това, което им липсва, модерни оръжия, които със сигурност ще застрашат нашия мир и може би дори нашето съществуване тук“, е допълнил Барнеа.

„През изминалата година Мосад и неговите съюзници от международната разузнавателна общност са предотвратили 27 ирански атаки срещу евреи и израелци в чужбина. Израел ще поиска различна цена от Иран, ако бъдат засегнати израелци или евреи, включително като се насочи към лицата, вземащи решения, които стоят зад атаките, и като нанесе ответен удар в сърцето на Техеран“ е заплашил директорът.

„Отрядите, които бяха заловени, оръжията, които бяха иззети заедно с тях, имаха ясни цели“, е коментирал той, като е отбелязал, че покушенията са извършени „по целия свят, в Европа, Африка, Далечния изток и Южна Америка“.

„И всичко това под ръководството и напътствията на Иран. Свидетели сме на значително увеличаване на опитите за нанасяне на вреда на евреи и израелци по целия свят и дори сега, в този момент, работим по следенето на иранските и марионетните отряди, за да им попречим да убиват евреи и израелци по целия свят“, е казал още Барнеа.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *