• сб. апр. 13th, 2024

Москва към САЩ: Дръжте военните си кораби далеч от Крим, за ваше добро е!

Bychaspic

апр. 13, 2021

Изпращането на бойни кораби на САЩ в Черно море е провокация. Това заяви днес пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Той определи действията на Вашингтон като опит за игра на нерви с Русия, която обаче няма да донесе резултати.

„Американските военни кораби нямат никаква работа близо до нашите брегове. Това са чисто провокационни мероприятия в прекия смисъл на думата. Те изпитват нашата решимост, опитват игра на нерви. Няма да им се получи“, подчерта Рябков.

Висшият руски дипломат отбеляза, че маневрите на американския флот на хиляди километри от пунктовете му на базиране винаги са били елемент на геополитиката.

„САЩ видимо се приемат като владетели на моретата, като наследник на Великобритания от една друга епоха, все пак трябва да разбират че рисковете от едни или други инциденти са много високи. Наблюдавахме нещо подобно по-рано тази година в съвършено друга акватория“, обясни заместник-министърът.

Москва призовава Вашингтон да се държи по-далеч от Крим и руското черноморско крайбрежие и това е в негов интерес, добави Рябков.

Преди дни САЩ обявиха, че са уведомили Турция, че два американски военни кораба ще преминат през Проливите и ще останат в Черно море до 4 май. Източници от Вашингтон обявиха, че това е демонстрация в подкрепа на Украйна.

В същото време има съобщения, че Русия придвижва към Черно море кораби от Балтийския и Каспийския флот, както и елитни подразделения. Има данни и за предислокация на тактически ракетни системи „Искандер“ в Южния военен окръг.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *