• сб. апр. 20th, 2024

Мустафа Карадайъ към младите в Главиница: Помнете, кризите не се решават с реваншизъм

Bychaspic

окт. 25, 2021

izbori_2021_v21_21

Преди 30 години платихме много висока цена, за да доведем демокрацията в страната. 30 години по-късно ние констатираме, че демокрацията е в криза, държавността е в криза. Тази криза обаче не се решава с реваншизъм. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, на среща с младежкото ДПС в Главиница. На многобройните въпроси на младите хора отговаряха още Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент и председателят на АЛДЕ Илхан Кючюк, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Моделът на последните 12 години не се преодолява с реваншизъм. Всяка форма на реваншизъм ражда същия модел, но в по-лоша версия, категоричен бе Карадайъ, който е първият председател на младежката организация на ДПС. И обясни: „Реваншизмът е предпоставка за контрареваншизъм – тоест предпоставка за задълбочаваме на проблемите“.

На въпроса дали българското общество е узряло вече за кандидат-президентската двойка на ДПС Карадайъ отговори: „Президентът на 60 либерални партии в АЛДЕ се казва Илхан. В Брюксел никой не пита Илхан коя е етническата му принадлежност, коя му е Родината и какво има в сърцето му. Не търсят кардиохирурзи, за да проверят какво има в сърцето му. Критериите са какво може Илхан, какво прави.“.

Карадайъ даде за пример на младите и Антоанета Асенова, президент на европейската либерална младеж. Никой не пита Антоанета кой й е етносът, гледат каква политика води ДПС, какво прави младежката организация на ДПС, оценяват качествата и възможностите на Антоанета, подчерта Карадайъ. И допълни: „Възниква въпросът можем ли и ние в България да оценяваме хората по европейските критерии и стандарти“.

Знаете ли кой бе първият проект на България, финансиран със средства от ЕС, обърна се към младите Искра Михайлова. И разказа: „Напомниха ми го няколко жени тук, на стълбите на читалището. Първият проект бе на община Главиница. Защото кметът беше от ДПС. И аз имах честта да го подпиша. Политическите ни опоненти не бяха щастливи. Защото не бяха готови. Но още тогава – през 2007 г., ДПС знаеше, че това е бъдещето на България“.

Още тогава ние знаехме, че ще следваме европейските ценности. Ще получаваме по малко, но това ще промени начина ни живот. Едно е да имаш община, подредена като Главиница, друго е да няма кой да изчисти боклуците от улицата, защото има и такива общини в България. Но общините, в които ДПС управлява, са подредени, с успешните проекти, с инвестициите на общината, благодарение на това, че ДПС носи отговорност за всяка община, за всеки човек, категорична бе Михайлова.

Тя похвали Главиница, че по спретнатите й улици се виждат много български знамена и съобщи, че това да има трибагреник във всеки дом, училище, обществена сграда ще е една от каузите й като вицепрезидент.

Ние с вас участваме в историческа промяна в България, каза още Михайлова. Тя припомни, че ДПС и България подариха на ЕС уникалния етнически модел, чийто автор е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган. С кандидатурата на Мустафа Карадайъ за президент ДПС дава знак на Европа, на Балканите, на опонентите ни, на привържениците ни. С тази стъпка доизграждаме демокрацията, подчерта тя. И се обърна към младежите: „Можеше ли някой преди 30 години да си помисли това? Не. Ние извървяхме този път, сега сте вие. Ние предаваме, но много високо сме вдигнали летвата“.

ДПС доказа през годините че може да има изпреварващи дейности, може да дава ясна посока за България, каза президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк. Той припомни, че именно ДПС чрез д-р Доган посочи мястото на България в ЕС и пътят към Европа, който минава през членството в НАТО. Кючюк обясни на младите как за разлика от техни връстници на Балканите, младите българи могат да пътуват без визи, могат да учат свободно в Европа.

Илхан Кючюк спомена последните случаи на тормоз над хора с ТЕЛК в Разградско, принуждавани да подписват предупредителни протоколи за изборите. И заяви: „Аз не мога да обясня на моите европейски приятели как в 21 век полиция влиза в домовете на хората и ги кара подписват протоколи. И 5-годишните им деца гледат това. Как да очакваме тези децата да пазят след 20 години демокрацията, след като са видели нейната най-уродлива форма“.

Нашите европейски партньори знаят, че ДПС има бъдеще. Ако останалите партии имат младежки организации на по 7-8 години, нашата младежка организация само след няколко дни ще навърши 21 години – пълнолетие по американското законодателство, каза още Кючюк. Това ни дава самочувствието да се изправим и да кажем: Да, ние можем, имаме историята, имаме експертизата, имаме хората, допълни той.

Ние искаме да променим средата, в която живеем, да вкараме нов модел на политическо общуване, искаме да предложим обществен консенсус. Не хората да се карат и да се мразят, а да им покажем, че има общ път и той е на просперитета и на развитието. Пътят на това българските деца да остават образовани в България. Не е нормално в житницата на България да имаме най-ниския стандарт на живот, заключи Кючюк.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *