• ср. апр. 24th, 2024

Над 100 млн. лв. ще струва жп връзката на гарата и летището в Бургас (видео)

Bychaspic

апр. 4, 2024

По предварителни разчети свързването на Централната жп гара и Летище Бургас по релси ще струва около 103 млн. лв. без ДДС. Строителните дейности може да започнат най-късно през 2025 г. и да продължат 3 – 4 години. Такава прогноза направи генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Мария Генова по време на представянето на проекта за градска железница пред общинската администрация в Бургас.

Техническият проект е съобразен с възможностите за бъдещо развитие на железопътната линия до к.к. Слънчев бряг.

Дейностите ще се съфинансират по европрограмата „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г., заяви Генова, цитирана от БТА. Допустимият срок на разходите е до 2029 г.

По думите й на този етап има 4 сключени договори за проектиране, оценка на съответствието, изготвяне на доклад за въздействие върху околната среда и за археологическо проучване. Те се финансират от „Механизъм за свързана Европа“.

Припомняме, че през февруари НКЖИ пусна няколко предварителни обявления, от които стана ясно, че ще задвижи проектите за жп връзката между гарите и летищата в Пловдив и Бургас.

Какво ще се изгражда?

Конкретно за жп връзката между гарата и летището в Бургас НКЖИ предвижда връзката да започва от гара Владимир Павлов, става ясно от информация в сайта. В по-голяма част от трасето ще се използва полосата на съществуващата жп линия Владимир Павлов – Сарафово. За отклоняването на полосата се предвижда изграждане на Разделен пост Сарафово.

Дължината на жп линията е между 11 и 13 километра. Тя ще е еднопътна, електрифицирана, със специален релсов път, който ще осигурява по-малко шум в градската част. Освен това са заложени предпазни огради и шумозаглушителни съоръжения. Влаковете ще се движат с между 60 и 80 км/ч. 

Предвижда се проектирането на нова спирка „Лазур“, нова спирка „Морска градина“, нова гара „Солниците“, спирка за бъдещо развитие „Кьошето“ и нова гара „Летище Бургас“. Спирките ще бъдат проектирани с перони, като се предвиждат пешеходни надлези с асансьори и осигуряване на условия за трудно подвижни лица.

Гара „Летище Бургас“ ще бъде изградена върху железопътна естакада, а чрез пешеходни подходи ще се осигури пряк достъп към летището и квартал Сарафово. Гарата ще осигури условия за престой, санитарни нужди, като за пътниците ще е осигурен удобен достъп в съответствие с изискванията и за лица с намалена подвижност.

Техническото проектиране предвижда изграждане на железопътен надлез при улица „Одрин“, нов пътен надлез при ул. „Димитър Димов“, пробив под главен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови съоръжения.

Изпълнението на проекта ще допринесе за транспортната свързаност, както в рамките на централната градска част на Бургас чрез изграждане на нови спирки, така и за осигуряване на ефективен екологичен достъп с квартал Сарафово и летище Бургас, посочват още от НКЖИ. Значително ще бъде  подобрена транспортната свързаност на летище Бургас, което има съществена роля за туристическия отрасъл на района и страната.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *