• нд. юли 14th, 2024

Над 11 хил. км общински пътища у нас са „в плачевно състояние“

Bychaspic

фев. 8, 2022
Над 11 хил. км общински пътища у нас са "в плачевно състояние"

Снимка: АПИ

11 600 км от общо 19 500 км общински пътища в България са в „плачевно състояние“, съобщиха представители на Националното сдружение на общините (НСОРБ) на среща с регионалния министър Гроздан Караджов, съобщава пресцентърът на МРРБ.

Общините са поискали 300 млн. лв. от новия Фонд за регионално развитие, който министерството разработва в момента, да бъдат заделени за ремонти на пътища в населените места.

Караджов заяви, че е наясно с проблема и е поискал от общините точна справка за колко километра общински пътища по населени места кметовете имат техническа проектна готовност за започване на ремонтите през тази година. От сдружението са поели ангажимент да представят подробна справка до две седмици.

По предложение на регионалния министър НСОРБ ще излъчи свои представители, които заедно с пътната агенция да започнат решаването на проблема.

Фондът за регионално развитие, по който общините ще могат да кандидатстват с цялостни проекти за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 млрд. лв.

„Идеята е кметовете сами да могат да реализират цялостен проект. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а определена зона в града да бъде цялостно благоустроена“, обясни Караджов.

Предимство при кандидатстването ще имат проекти в слаборазвитите райони – Странджа, Северозападна България и Родопите. До момента не са заделяни сериозни средства, за да се преодолеят дисбалансите в тези райони, коментира вицепремиерът.

Работна група в МРРБ вече подготвя нормативната база за структурата и принципите, по които ще работи фондът, както и критериите за кандидатстване и оценка.

„В момента, в който сме готови с вариант на проекта, първата организация, с която ще се консултираме, е НСОРБ, а чрез вас и с кметовете, на които разчитаме да дават насоки за доработване, както и активно да участват в изработването на критериите за кандидатстване“, каза Караджов.

Заместник-председателят на УС на сдружението и кмет на община Троян Донка Михайлова приветства идеята за създаването на фонда. По нейните думи това е шанс в България най-после общините да получават средства по честен и прозрачен начин.

Представителите на местната власт са поставили пред регионалния министър и неговия екип проблемите за цената на строителните материали и затрудненията да бъдат довършени започнатите проекти по европейски програми, цените на електроенергията и консолидацията на ВиК сектора.

Михайлова съобщи, че заради повишението на цената на строителните материали са застрашени проекти на общините за общо 2,2 млрд. лв.

По данни на НСОРБ в момента общините изпълняват 390 проекта по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Околна среда“, по които съфинансирането е 840 млн. лв. За да покрият разходите си, местните администрации имат нужда от общо над 65 млн. лв. дофинансиране на 103 проекта в 71 общини. От тях 43 проекта са по управляваната от МРРБ програма „Региони в растеж“ и необходимите средства за довършването им са 36 млн. лв.

Кметовете посочиха, че настояват за промени в Закона за обществените поръчки, тъй като в момента той не позволява да бъдат индексирани вече сключени договори.

Караджов съобщи, че е запознал с проблема правителството и предстои работна група към Министерство на финансите да намери решение на повдигнатите въпроси, като се дискутира дали индексацията на цените да важи и за невъзложените дейности по вече сключени договори, а не само за нови договори. Министърът коментира, че ще настоява възможността за актуализация на цените да е законово определена занапред.

По отношение на повишаването на цената на електроенергията, което затруднява работата на ВиК дружествата, министърът коментира, че за момента е намерено решение през т.нар. дългосрочни договори. Ще се осигури и държавен механизъм да бъдат компенсирани, както вече бе направено за периода декември 2021 г. – януари 2022 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *