• нд. юли 21st, 2024

Над 200 хил. са новите жители в българските села от началото на пандемията

Bychaspic

мар. 29, 2022
Над 200 хил. са новите жители в българските села от началото на пандемията

Повече от 200 хил. са новите жители в българските села през последните две години, като 52% от хората, преместили се на село, са в трудоспособна възраст. Това стана ясно по време на първата от серията експертни бизнес дискусии на Imoti.net, която се проведе на 28 март в хотел Hyatt Regency Sofia в София. По време на работната среща изявени представители от бранша запознаха присъстващите с актуалната обстановка в имотния сектор в българската столица и региона, като очертаха и преобладаващите тенденции.

Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов посочи, че само за изминалата 2021 г. общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022 г. е около 90 хил. души да се изместят за постоянно в българските села.

В селата около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането повече от 10 пъти. Търсят се предимно готови за нанасяне къщи, къщи с двор от минимум 1 дка, къщи в нови жилищни комплекси, парцели в регулация и бизнес имоти като складове, цехове, ферми и др.

По време на експертната дискусия Младен Митов, анализатор от „Явлена недвижими имоти“, отбеляза, че през последните две години се наблюдава ръст от 29% на цените на жилищата в София, като през първото тримесечие на 2022 г. покачването е със средно 2,5 – 3%.

Още по темата

Очакванията са за по-голяма сдържаност на пазара на недвижими имоти – наблюдава се намаляване на търсенето на имоти, отлагане на кредити и изчакване.

Очакванията за повишаване на цените на новото строителство са не само заради поскъпването на строителните материали, а и заради оттеглянето на продавачите на жилища старо строителство. Това мнение изрази Теодора Димитрова, представител на „Ера недвижими имоти“.

Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, посочи, че въпреки сериозното повишение на цените на строителни материали нито една компания от НАСП не е предприела индексиране на договорите с купувачите „на зелено“. Той отбеляза, че асоциацията изчаква решение на МРРБ за единна политика на строителния бранш и предлага мерките да не бъдат само в тежест на купувачите, а да бъдат разумно споделени с инвеститори и строители.

Район „Витоша“ в София е с най-много издадени разрешителни за строителство в столицата през миналата година. Това посочи кметът на район „Витоша“ Теодор Петков. Той запозна присъстващите на работната среща и с предстоящите проекти. Сред тях са изграждане на канализация в кв. „Драгалевци“, канализация, водоснабдяване и асфалтиране в кв. „Симеоново“, строителство на комплекс от къщи в „Малинова долина“, изграждане на комплекси от къщи с големи дворни пространства в района над „Царско село“, построяване на детска градина и училище в „Манастирски ливади – запад“.

По време на работната среща Даниела Иванова от Пощенска банка представи Първи онлайн център за жилищно кредитиране, който улеснява потребителите не само с онлайн кандидатстване, но и с одобрение на жилищния кредит изцяло в дигитална среда. Клиентите на центъра са предимно на възраст до 30 години, със среден нетен месечен доход над 3500 лв. и купуват най-често имоти в строеж с две спални.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2022 г. се провеждат за седма поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2021 година.

Това е единственият национален конкурс, който присъжда престижните награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в недвижимите имоти. Официалната церемония по награждаване на победителите от конкурса ще се проведе на 18 май, в хотел Hyatt Regency Sofia, София.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи. Събитието се провежда с подкрепата на Bulgarian Properties, които са носител на 8 награди в най-престижните категории на конкурса, ERA недвижими имоти, ЗАД „Армеец“, Сандер Корект, Явлена недвижими имоти и Софконсулт. Официален автомобилен партньор на събитието: Порше София Изток и Volkswagen.

Институционални партньори са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *