• нд. юли 14th, 2024

Наемателите в Ню Йорк чакат на опашка за жилища преди ожесточено наддаване

Bychaspic

фев. 22, 2022
Наемателите в Ню Йорк чакат на опашка за жилища преди ожесточено наддаване

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Дълги опашки в студеното време, ожесточена конкуренция и наддаване.

Това се превръща в реалност за жителите на Ню Йорк, които се стичат към пазара на жилища под наем в търсене на апартаменти – все по-оскъдна стока по-малко от две години след породеното от пандемията изтичане на хора, което според някои прогнози трябваше да нанесе съкрушителен удар на града, пише Bloomberg.

Някои хора, които напуснаха Ню Йорк по време на пандемията, се завръщат. А хората, които останаха, търсят по-големи площи или допълнителна стая, която могат да превърнат в офис, докато продължават да работят от вкъщи. Това търсене на допълнителни площи и удобства води до рекордно високи наеми и ниски наличности, изправяйки търсещите апартамент хора пред нова реалност, която до този момент се отнасяше само за купувачите – ожесточено наддаване.

„Наемният пазар сега просто е в различен мащаб, имайки предвид колко бързо се развива“, коментира Ава Хауърд, лицензиран брокер на недвижими имоти в компанията Berkshire Hathaway HomeServices. „Печели най-бързият и този, който иска да плати най-много. Сега е като при покупката на дом. Пазарът е толкова конкурентен“, допълва тя.

37-годишната Аманда Елисън започнала да търси апартамент в Ню Йорк преди около месец, въпреки че наемният договор за дома ѝ в Бруклин изтича през юли. Но Елисън, която работи в технологична консултантска компания, и партньорът ѝ отчаяно се нуждаят от по-голяма площ. Студиото на двойката с площ от 50 кв. м се е превърнало в офис на пълно работно време, тъй като и двамата работят от разстояние.

Двамата поставили две бюра едно срещу друго в малкото си пространство. Ако имат Zoom срещи по едно и също време, единият от тях трябва да проведе разговора от банята в зависимост от това кой разговор е по-важен. Но дори с допълнителните 1000 долара в бюджета си търсенето на апартамент се оказва жестоко.

Миналата седмица Елисън открила едностайно жилище в Ъпър Уест сайд за 3100 долара, което щяло да им осигури повече пространство, съдомиялна, големи прозорци и най-важното – близост до Сентръл парк. Само няколко часа след публикуването на обявата Елисън изпратила имейл на брокера на апартамента, който отговорил, че за него вече са подадени няколко оферти.

Жилището се задържало на пазара само ден и половина, разказва брокерът Тига Маклойд от компанията Corcoran. След 61 запитвания, 13 огледа и осем оферти то било наето за 3625 долара, със 17% повече от офертната цена.

Маклойд, който е брокер в Ню Йорк от около 20 години, казва, че никога не е виждал ожесточено наддаване за апартаменти под наем – досега.

„Жестоко е. Преди една година всичко беше в полза на наемателите. Сега е точно обратното“, отбелязва Маклойд.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *