• ср. юли 24th, 2024

Наемите на жилищата във Великобритания растат с най-бързия си темп от 13 години

Bychaspic

фев. 9, 2022
Наемите на жилищата във Великобритания растат с най-бързия си темп от 13 години

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Наемите на жилищата във Великобритания нарастват с най-бързия си темп от 13 години насам, като средностатистическият британски наемател трябва да плаща близо 1000 паунда на месец, показва анализ на имотния портал Zoopla, цитиран от Financial Times.

Той показва нарасналите разходи на наемателите в момент, когато офисите отново отварят врати, но предлагането остава ограничено.

Наемите са нараснали със средно 8,3% на годишна база до 969 паунда на месец през последното тримесечие на 2021 г., показва тримесечно допитване за сектора на Zoopla.

Според него търсенето на имоти под наем през януари, измерено като запитвания до брокери на недвижими имоти чрез сайта, е нараснало със 76% спрямо четиригодишното средно равнище от 2018 до 2021 г. за същия месец. В същото време наличните жилища за отдаване под наем са намалели в началото на годината с 39% спрямо средното петгодишно равнище.

Още по темата

Наемите са се повишили през последните три месеца на 2021 г., тъй като пътуващите до работа са се завърнали в офисите с повторното отваряне на работните места, студентите са се върнали в общежитията, а правилата за влизане на чужденци бяха смекчени, което е довело до увеличаване на търсенето от чуждестранни служители, отбелязва Zoopla.

Предлагането на имоти под наем е ограничено и от собственици, които напускат сектора в резултат на данъчни и регулаторни промени, а обитателите на наемни имоти остават там по-дълго на фона на ръста на цените на жилищата, който отлага плановете им за покупка на имот.

Анализът на Zoopla сочи, че достъпността на наемите – наемът като процент от средните брутни доходи на един работещ човек, е 36% и е в унисон със средното десетгодишно равнище от 37%.

Но други разходи за живот растат заради ускоряващата се инфлация, енергийната криза и по-високите данъци. Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla, казва, че по-високите разходи за живот ще нанесат удар на всички домакинства и ще засегнат повече хората с по-ниски доходи.

Изследването е установило и промяна на тенденцията по време на пандемията за насочване към периферни градове. „Годишният растеж на наемите във вътрешните градове изпреварва по-широките зони за пътуване до работа за първи път от началото на пандемията“, отбелязва Zoopla.

Наемите във вътрешната част на Лондон са нараснали с 11% на годишна база през четвъртото тримесечие спрямо 5,6% за периферията на британската столица. Наемите във вътрешността на Бирмингам са се увеличили с 9,6% спрямо 7,7% за периферията на града.

Пандемията накара хората да напуснат градските центрове в търсене на повече площи по време на блокадите. Това доведе до ръст на освободените имоти за краткосрочен наем в градските центрове. След като търсенето се завърна, наемите растат рязко дори в луксозния сегмент на пазара.

Консултантската компания Knight Frank съобщи, че цените на наемите за най-скъпите или първокласни жилища в Лондон сега са с 5% над равнището си преди пандемията от март 2020 г. В центъра на британската столица търсенето от заможни чуждестранни наематели намаля по време на пандемията, но след смекчаването на ограниченията цените на наемите са нараснали с 19,8% на годишна база през януари, най-голямото повишение, откакто Knight Frank води статистика за наемите от 1996 г.

„В момента е трудно да си наемател. Наемите растат, а наличностите са ниски“, коментира Гари Хол, ръководител на наемите в консултантската компания.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *