• ср. юни 19th, 2024

Наемите на жилища в части на Турция растат с притока на оцелели от земетресението

Bychaspic

фев. 17, 2023

Собственици на имоти в турски градове повишват наемите със 100%, докато оцелели търсят безопасност след опустошителните земетресения

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Наемите в западните и южните области на Турция нарастват рязко, след като оцелели от земетресенията миналата седмица започват да се установяват в по-безопасни части на страната, пише онлайн изданието Middleeasteye.net.

Представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) съобщава, че най-малко 1,5 млн. граждани са напуснали опустошените провинции Хатай, Адъяман и Малатия след земетресенията на 6 февруари.

Жертвите на трусовете в Турция и Сирия са близо 42 хил., а турските власти съобщават, че най-малко 36 187 души са загинали в Турция.

При земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер бяха напълно разрушени десетки хиляди сгради, а други станаха необитаеми. Президентът Реджеп Ердоган нарече случилото се „бедствието на века“.

Хюсеин Орхан, оцелял от Газиантеп, чийто дом е пострадал значително, посочва, че се е опитвал да намери ново жилище в столицата Анкара, но наемите били твърде високи.

„Опортюнистите удвояват цените на наемите. Посетихме пет различни сгради и всички бяха завишили астрономически цените“, допълва той.

Редица брокери на недвижими имоти потвърждават, че цените са нараснали спрямо нивата им преди няколко седмици. Хакам Акчам, председател на Камарата на брокерите на недвижими имоти в Анкара, казва, че цените са се увеличили с между 25% и 27%.

Представител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия съобщава, че цените на наемите на апартаменти в южния пристанищен град Мерсин са нараснали с до 100%.

„Броят на хората, които искат да извлекат печалба, нарасна рязко в град Мерсин. Жилища, които се отдаваха под наем за 5000 турски лири (265 долара), сега се предлагат за 10 хил. турски лири (530 долара)“, казва Али Махир Басарир.

Акчам настоява министерството на търговията да провери повишаването на цените в западните градове.

Омер Кобанер, председател на Камарата на брокерите на недвижими имоти в Испарта, коментира, че ръстовете на цените са ограничени до отделни собственици на жилища в града.

„Практиката не е широкоразпространена, можем да говорим само за изключения. Отчитаме увеличение на обявите за наеми с 25% и предупредихме собствениците на имоти да не се възползват от оцелелите“, допълва Кобанер.

Тулай Сер, жителка на град Ерзинджан, казва, че няма недостиг на жилища в градовете извън зоната на бедствието. „Не искам и не очаквам нищо от държавата. Искам само милост от собствениците на имоти“, отбелязва тя.

Кансел Тургут Язъчъ, генерален мениджър на агенцията за недвижими имоти Eva, коментира, че властите трябва да гарантират, че празните жилища ще бъдат отдадени под наем на оцелели при земетресението.

В същото време адвокатът, специализиран в недвижимите имоти, Бахри Годеоглу отбелязва, че на собствениците на имоти, които увеличават наемите, не може да бъде наложена санкция според сега действащите закони.

Той допълва, че регулациите защитават собственика на имота до подписването на договор за наем от страните.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *