• вт. юни 25th, 2024

Наемите на луксозните апартаменти в Манхатън все още са на рекордни нива

Bychaspic

окт. 13, 2022

В същото време продажбите на луксозни жилища в Манхатън се забавя

Снимка: unsplash.com

Снимка: unsplash.com

Досега доста нажеженият пазар на наеми в Манхатън е започнал да се охлажда, макар че цените на най-скъпите апартаменти все още растат, предава Bloomberg.

Медианният наем по нови договори през септември е бил 4022 долара, което е почти с 2% по-малко спрямо предишния месец и с около 3% под рекорда от юли, показва доклад на оценителя Miller Samuel и брокерската къща Douglas Elliman Real Estate.

Макар че наемите се стабилизират или дори намаляват за по-малките апартаменти, те все още растат за луксозните – най-скъпите 10% от пазара. Договорите за тези апартаменти са били подписвани на наем средно 15 293 долара, което е с 5% повече спрямо август и е рекорд за 11-те години, в които пазарът се следи от двете компании. Медианната цена обаче остава без промяна. Това предполага, че ръстът идва най-вече от увеличаващите се наеми при най-скъпите жилища.

„Пазарът се изравнява с изключения на най-скъпия сегмент, където все още виждаме възходящ натиск“, казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

В същото време продажбите на луксозни жилища в Манхатън се забавя, което означава, че някои богати кандидати вместо това избират наем и не са ограничени от същите финансови опасения като средностатистическия нюйоркчанин, посочва Милър.

За квартала като цяло медианният наем миналия месец все още е бил с около 15% по-висок спрямо септември 2019 г. преди пандемията – „голям скок за кратък период от време“, който е насочил цените до границата им на достъпност за повечето търсещи жилище, казва Милър.

Конкуренцията отслабва. Нивото на незаети жилища се е повишил с 2,3%, след като няколко месеца бе под 2%, а войните за наддаване стават все по-редки. Делът на договорите с битки за наддаване е под 15% през септември спрямо около 20% през почти всеки предишен месец тази година. Премията, плащана над обявената цена, е спаднала до 11,4% от рекордните 12,6% през август.

Цените и търсенето обикновено намаляват през зимните месеци в Ню Йорк, макар че Милър казва, че не очаква драматичен спад освен ако ситуацията със заетостта не се промени.

„Загубата на работни места изглежда единственото нещо, което значително би попречило на пазара на наеми“, добавя той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *