• ср. май 29th, 2024

Нажеженият жилищен пазар във Великобритания показва признаци на забавяне

Bychaspic

май 23, 2022
Нажеженият жилищен пазар във Великобритания показва признаци на забавяне

Снимка: Bloomberg LP

Офертните цени на жилищата във Великобритания са нараснали отново през май заради липсата на нови имоти на пазара, а не толкова заради силно търсене, което изглежда намалява на фона на затягането на кризата с разходите за живот. Това показва допитване на имотния портал Rightmove, цитирано от Ройтерс.

Данните на сайта сочат, че офертните цени на имотите, обявени за продажба между средата на април и средата на май, са нараснали с 2,1% след повишението с 1,6% месец по-рано. Това е най-големият ръст за май от 2014 г. насам.

Спрямо година по-рано офертните цени са нараснали с 10,2%. Допитването не е сезонно коригирано.

Данните са в унисон с други индекси, които показват, че жилищният пазар във Великобритания е запазил голяма част от инерцията си през първото полугодие на 2022 г. въпреки отмяната на временните данъчни облекчения при покупки на имоти през второто полугодие на 2021 г.

Още по темата

Но високата инфлация и повишаването на данъците затягат бюджетите на домакинствата и Rightmove изпитва съмнения дали жилищният пазар ще успее да запази силата си от последно време, въпреки че в момента няма особени признаци за забавяне на ръста на цените.

„Очакваме, че последиците от повишаването на разходите за живот и растящите лихви ще се усетят на пазара по-късно тази година и в комбинация с по-голямо предлагане на жилища и по-внимателна преценка на хората какво могат да си позволят това ще помогне за по-умерено развитие на пазара“, коментира Тим Банистър, управляващ директор на Rightmove.

Финансовите пазари очакват Английската централна банка да повиши лихвата до 2% до края на тази година спрямо 1% сега.

В петък Nationwide Building Society съобщи, че ускоряващата се инфлация може да преобърне посоката на цените на жилищата във Великобритания, едно от най-ясните предупреждения до момента, че кризата с разходите за живот може да сложи край на бума на жилищния пазар в страната.

Анкетирани от Ройтерс икономисти миналата седмица прогнозираха, че цените на жилищата ще нараснат с 6,5% тази година и с 2,9% през 2023 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *