• ср. юни 19th, 2024

Най-резкият спад на жилищните цени в Германия от десетилетия слага край на имотния бум

Bychaspic

фев. 14, 2023

Резкият ръст на лихвите потиска търсенето на ипотечни кредити в еврозоната

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на жилищата в Германия са отбелязали най-резкия си спад за шест месеца от над 20 години насам през второто полугодие на 2022 г. Това показва как безпрецедентният ръст на лихвите слага рязък край на десетилетния бум на най-големия имотен пазар в Европа, пише Financial Times.

Асоциацията на германските банки (VDP), която събира данни от 700 кредитни институции, съобщи, че цените на жилищните имоти са намалели с 1,8% през четвъртото тримесечие спрямо предходното. Натрупаният спад от 2,5% през второто полугодие на 2022 г. е най-големият, откакто асоциацията е започнала да събира данните през 2003 г.

По-високите лихви възпират много европейци от покупка на жилище, което води до рязък спад на търсенето на ипотечни кредити. Това тласка надолу цените и нагоре наемите. Цените на бизнес имотите намаляват дори по-бързо в Германия и голяма част от Европа, а строителството на нови жилища, офиси и магазини също отбелязва рязко понижение.

Цените на жилищата нарастваха в последните десет години в голяма част от Европа. В Германия те са се повишили с над 60% само в последните седем години. Но имотния пазар в региона преживя обрат, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да повишава лихвите от миналото лято, за да се справи с рекордната инфлация, предизвикана от нашествието на Русия в Украйна.

„Дългата динамика на ръст на цените на  германския имотен пазар приключва“, коментира Йенс Толкмит от VDP. „Очакваме трайни умерени спадове на общия пазар в идните няколко тримесечия“, допълва той.

Спадът през четвъртото тримесечие в Германия следва понижение с 0,8% между второто и третото тримесечие, което беше първи спад на цените на жилищата в Германия, отчетен от банките от 2010 г. насам.

Данните на VDP показват трайно поевтиняване на нежилищните имоти в последните шест месеца, като цените на бизнес имотите са намалели с 5%, а тези на търговските обекти – с 8 на сто.

В последните месеци спадовете на средните цени на жилищата са още по-големи в други европейски страни, въпреки че общият жилищен пазар в ЕС все пак е отбелязал ръст от 0,9% между второто и третото тримесечие, показаха последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

През декември цените на жилищата в Швеция спаднаха с 13 на сто спрямо връхната им точка преди една година, сочат данни на Nordea. Цените на жилищата във Великобритания бяха надолу с 5,7% миналия месец спрямо връхната им точка през август, по данни на ипотечния кредитор Nationwide. А цените на жилищата в Нидерландия спаднаха с 4,5% през декември спрямо връхната им точка през юли.

Но банкерите са уверени, че дори ако цените на жилищата в Германия намалеят с 15%, това няма да предизвика сътресение за финансовата система или за домакинствата, защото средният срок на ипотечните кредити в Германия е около 14 години. „Нищо особено не се променя за съществуващите ипотечни кредити“, коментира Толкмит. „Дори за ипотеки с настъпващ падеж тази година, ще се плаща сходна лихва спрямо момента на изтеглянето на заема преди повече от десет години“, допълва той.

„Дали очакваме рязък спад за германския жилищен пазар или само постепенно понижение? Второто ми се струва по-вероятно, защото недостигът на жилища само ще се влошава с нарастването на населението“, отбелязва Йошен Мьоберт, икономист в Deutsche Bank.

Той прогнозира, че по-малко от 250 хил. апартамента ще бъдат построени в Германия тази година, което е спад с почти една пета спрямо 2020 г. и е много под целта на правителството от 400 хил.

ЕЦБ повиши неотдавна депозитната си лихва с половин процентен пункт до 2,5% и заяви, че планира сходно покачване следващия месец, с което лихвите по заемите в еврозоната ще достигнат най-високото си ниво от финансовата криза през 2008 г.

Банките са реагирали, като са повишили рязко средните лихви по новите ипотечни кредити в Германия от под 1% на почти 4%. Луси Лоцкат, управляващ партньор в германската агенция за недвижими имоти Von Poll Immobilien, коментира, че преди година лихвите по жилищните заеми са били около 0,8%, а днес са между 3,5% и 3,8%.

Търсенето на ипотечни кредити в еврозоната намаля с най-бързия си темп в историята в началото на тази година, тъй като банки в Германия, Франция, Италия и Испания затегнаха условията си за кредитиране, показа допитване на ЕЦБ сред банки, публикувано неотдавна.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *