• чт. окт. 28th, 2021

Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране

Bychaspic

окт. 14, 2021

 Най-добрата защита срещу COVID-19 имат хората, които са се срещнали с вируса и след това са се ваксинирали. Това пишело в сериозни публикации, обясни пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Това го казвам не за да насърча хората да се стремят към естествена инфекция – това крие доста рискове и може да има усложнения. По-скоро, за да насърча хората, които са го преболедували, в някакъв момент да помислят да засилят своя имунен отговор. Изследванията са категорични, че поставянето на ваксина след преболедуване наистина доста повишава защитата“, допълни тя

Американският център за контрол на заболяванията не е поставил ограничение кога да се постави ваксина след преболедуването, но има значение колко време е продължило заболяването, колко силно е било проявено. Според проф. Александрова е добре това да стане, когато след прекаран ковид са минали 6, 8 месеца, година.

Според нея доста хора спазват мерките, защото през изминалите година и половина хората са разбрали, че това е един сериозен вирус.

„Мерките са нужни и то комплекс от мерки, на принципа на швейцарското сирене, да си го представим нарязано на филийки. Всяко от тях е с дупчици, по същия начин всяка мярка би могла да пропусне вируса, но идеята е следващата мярка, следващата филийка да блокира този, който е успял да се промуши през предишната“, допълни проф. Александрова.

Още по темата

14 окт 2021 09:15

24

14 окт 2021 08:47

258

14 окт 2021 06:15

206

Тя допълни, че включително и хората, които са ваксинирани, особено възрастните хора и хората с имунни дефицити, трябва стриктно да продължат да следват мерките.

По думите ѝ ваксините предотвратят тежкото протичане на вируса, но те са едната страна на монетата, другата са мерките.

„Аз също съм ваксинирана напълно и по никакъв начин не смятам, че това е някаква вълшебна броня, която напълно ме предпазва, така че продължавам да следвам мерките“, коментира вирусологът.

Според нея ваксината и лекарството ще вървят ръка за ръка, защото винаги ще има хора, които по някаква причина няма да бъдат ваксинирани, или дори да бъдат ваксинирани, няма да могат да изградят имунен отговор.

Вирусологът каза още, че навлизаме в сезона на грипа. Това, което притеснява експертите, е прескачането на цял един сезон на грипа миналата година. Първият въпрос е дали нашата имунна система продължава да помни грипния вирус достатъчно добре, а вторият – това, че грипните вируси не са засегнали човека през последните сезони, не означава, че не са засегнали други видове.

„СЗО наскоро каза, че за това време на годината нивото на циркулация на този вирус е много по-ниско. Това от една страна е хубаво, но от друга – грипът винаги може да се завърне особено с отпадането на маските, с умората от пандемията“, допълни тя.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.